1

Wat vinden winkeliers van de compensatiepremie?

Corona 2 april 2020

De Vlaamse overheid heeft 3.000 euro compensatiepremie in petto voor winkels die meer dan 60% omzetverlies draaien door de Corona-crisis. We klopten aan bij krantenwinkels die boven en onder die drempel vallen en peilden naar hun reactie.

Essen Press (Essen): “Het Nederlandse cliënteel is helemaal weggevallen”

“We gaan in elk geval onze omzetcijfers vergelijken met die van vorig jaar”, zegt Frank Le Bruyn. “Als we ervoor in aanmerking komen, zullen we de aanvraag voor die premie zeker indienen en als ik het goed heb, hebben we daar nog de tijd voor tot eind april.”

“De reden van de felle terugval is makkelijk te verklaren. We bevinden ons hier vlak bij de Nederlandse grens en het Nederlandse cliënteel is helemaal weggevallen.”

“In normale omstandigheden heb ik een goed draaiende zaak, maar nu heb ik mijn drie werknemers op technische werkloosheid moeten zetten. Ook op de jobstudenten zal ik niet langer beroep kunnen doen.”

“Zolang het kan en mag, wil ik liever niet sluiten. Maar ik heb wel mijn openingsuren gewijzigd. Voortaan ben ik enkel nog in de voormiddag open.”

 

Dagbladhandel De Ster (Antwerpen): “Zal de premie er echt doorkomen?”

“Sowieso ga ik die premie aanvragen als ik er recht op heb”, zegt Jan Meeusen. “Voorlopig weet ik dat niet, maar ik laat het door mijn boekhouder napluizen. Bovendien is het nog niet echt duidelijk of die premie ook effectief zal worden uitbetaald, aangezien het voorstel nog in een Koninklijk Besluit moet gegoten worden. Of die premie van 3.000 euro volstaat om het hoofd boven water te houden? Het is in elk geval een hulp en ik besef ook wel dat in deze crisis niet iedereen zal kunnen worden geholpen.”

“De grote terugval in mijn omzet is heel eenvoudig te verklaren. Er zijn hier in de buurt een hele pak bedrijven die gesloten zijn. Die werknemers komen uiteraard momenteel niet naar mijn winkel.”

“Aan sluiten denk ik voorlopig niet. Als je sluit krijg je een tegemoetkoming van 1291 euro per maand. Een beetje krap om van te leven, niet?”

 

Dagbladhandel De Kiosk (Bree): “De verklaring is simpel. Alles ligt stil.”

“Mijn verkoopcijfers zijn serieus terug gelopen”, zegt Suzanna Konings. “Of ik 60 procent minder omzet dan in dezelfde periode van vorig jaar, weet ik niet. Maar we zullen het in ieder geval nagaan en als we recht hebben op die premie, zullen we hem uiteraard aanvragen. Dat onze cijfers zo achteruitgaan heeft natuurlijk alles te maken met het feit dat alles stilligt. We zijn een van de weinige handelszaken die nog open blijven. Of het de moeite loont om in die omstandigheden vol te houden, weet ik niet. In ieder geval blijf ik zo lang mogelijk open. Hoe dan ook, ik houd deze zaak open sinds 1977 en zoiets heb ik nog nooit meegemaakt.”

 

Dagbladhandel Papierus (Wuustwezel): “Wij komen niet in aanmerking voor de premie”

“Ik denk niet dat wij in aanmerking zullen komen voor die premie”, meent Ellen Cuppens. “Het is duidelijk dat we minder draaien dan de voorbije maanden, maar dan heb ik het over ongeveer 30%. Ik run deze zaak als sinds 30 jaar en we zijn nu de enige krantenwinkel in het dorp. We hebben dus weinig concurrentie, maar we hebben wel ondervonden dat er klanten wegbleven toen bij de naburige Delhaize ook op de Lotto kon gespeeld worden. Dat heeft natuurlijk niets te maken met de Corona-crisis, maar toen we in het weekend van 14 maart moesten sluiten, gingen de mensen naar de Delhaize en speelden uiteraard meteen op de Lotto. Ik heb de indruk dat er nogal wat mensen zijn die dat blijven doen zijn.”

“Ik heb ook de indruk dat de mensen voorzichtiger geworden zijn. Dat ze effectief ‘in hun kot’ blijven. Het is wel zo dat de mensen minder vaak tot bij ons komen, maar dat ze dan bijvoorbeeld een slof sigaretten kopen in plaats van een pakje.”

“Ik heb er alle begrip voor dat collega’s die premie van 3.000 euro zouden krijgen. Je zult maar eens een dagbladwinkel openhouden in een ziekenhuis.”

 

Dagbladhandel De Kelle (Overijse): “Meer verkoop maar minder brutowinst”

“Mijn omzet is, ondanks de Corona-crisis, niet teruggelopen”, zegt Christof Devalck. “Merkwaardig is dat ik meer verkoop dan in december, maar dat mijn brutowinst fors teruggelopen is. Gewoon omdat ik producten als sigaren en drank een stuk minder verkoop en dat precies op die producten de marges vrij hoog zijn.”

“Die grotere verkoop is te verklaren door het feit dat enerzijds in de buurt geen enkele collega nog open is en anderzijds dat er niet meer op de Lotto kan gespeeld worden in de supermarkt.”

“Dit gezegd zijnde heb ik er alle begrip voor dat collega’s waarbij de verkoop spectaculair daalt beroep kunnen doen op die premie van 3.000 euro.”

“Maart 2020 zal ik alvast niet gauw vergeten. Eerst waren er rioleringswerken die de straat blokkeerden, daarna was ik verplicht de verbouwingswerken in mijn winkel stop te zetten en nu is er de Corona-crisis. Maar, we zullen doorgaan!”

 

’t Lees(t)hoekje (Lichtervelde): “Mensen hamsteren op tabaksproducten”

“Ik vind het echt wel merkwaardig dat onze verkoopcijfers heel goed meevallen”, aldus Kevin Colpaert. “Waarschijnlijk valt dat te verklaren door het feit dat er maar één collega geopend is in het dorp. Komt daarbij nog dat die heel wat minder sigaretten in het aanbod heeft dan wij hebben. Ik heb ook een beetje de indruk dat de mensen momenteel een beetje aan het hamsteren geslagen zijn wat de tabaksproducten betreft.”

“Vanzelfsprekend heb ik er niet de minste moeite mee dat collega’s van die premie van 3.000 euro kunnen genieten, als ze die heel slechte verkoopcijfers kunnen bewijzen. Je moet de mensen toch de kans geven om te overleven.”