1

Overheid geeft bpost dit jaar 9 miljoen extra

Pers 2 reacties 2 februari 2021

De federale ministerraad heeft de beheersovereenkomst tussen bpost en de Belgische Staat met een jaar verlengd. In 2021 krijgt bpost van de overheid 110,4 miljoen euro en dat is 9 miljoen euro meer dan de voorbije jaren.

In principe liep de zesde beheersovereenkomst tussen de Belgische Staat en bpost eind vorig jaar (op 31 december 2020) af. Bij gebrek aan regering was echter al in de loop van vorig jaar duidelijk geworden dat het onderhandelen van een nieuwe beheersovereenkomst niet zou lukken voor het einde van die termijn. Daarom nam bpost de voorbije zomer al contact op met de toenmalige regering Wilmès en vroeg om een verlenging van de lopende beheersovereenkomst met twee jaar.

Geen twee jaar, wel meer centen

Opvallend is dat nieuwbakken minister van Overheidsbedrijven Petra De Sutter (Groen) die wens niet heeft ingewilligd. In afwachting van een nieuwe overeenkomst krijgt bpost een automatische verlenging van slechts één jaar. Dat is ook exact de minimumtermijn die nodig is om de Staat en bpost toe te laten om de zevende beheersovereenkomst te onderhandelen. Wel stijgt de vergoeding die bpost dit jaar krijgt tot 110,4 miljoen euro. Dat is 9 miljoen euro meer dan voorheen. Het kabinet De Sutter liet weten dat bpost de voorbije jaren een te laag bedrag ontving voor de maatschappelijke taken in de lopende beheersovereenkomst.

De zesde beheersovereenkomst tussen bpost en De Belgische Staat kan u hier raadplegen

Persconcessie loopt tot eind 2022

Ter herinnering: de beheersovereenkomst regelt een reeks van diensten van algemeen economisch belang (DAEB), zoals het in stand houden van een uitgebreid netwerk van postkantoren of van postpunten in krantenwinkels, maar bijvoorbeeld ook de uitbetaling van pensioenen. De concessie voor het bedelen van persabonnementen aan huis is eveneens een DAEB, waarvoor bpost een vergoeding ontvangt (circa 170 miljoen euro). De persconcessie staat echter los van de beheersovereenkomst en loopt tot eind 2022. Het contract bepaalt dat bpost elke weekdag vóór 7 uur en in het weekend vóór 8 uur de kranten verdeeld moet hebben in het hele land. Het huidige contract liep tot eind 2020, maar de overheid besliste eind 2019 al dat bpost deze opdracht mag verderzetten tot eind 2022. Op politiek niveau staat de concessie van bpost echter ter discussie. VFP van zijn kant pleit ervoor om ook de losse verkoop in de krantenwinkels als een DAEB te beschouwen en op die manier meer evenwicht in de subsidiëring van de persdistributie te creëren.

2 reacties
nieuwste oudste meest gestemd
LAURIJSSENS

EN DE ONZE DAN WANNEER KRIJGEN WIJ IETS????????

LAURIJSSENS

en waar is de onze dan????????????

Disclaimer Reacties

Als sectororganisatie vinden wij het belangrijk om te luisteren naar de meningen van onze lezers. Daarom is het mogelijk om op de artikels op onze website te reageren. Persradar verzoekt haar lezers dit op een volwassen en beleefde manier te doen. Beledigingen, persoonlijke aanvallen, het spammen van de commentaren, illegale informatie (bv. inbreuken op het auteursrecht of andere wettelijke bepalingen) en commerciële informatie zijn niet toegestaan. Persradar en de redactie van Radar eigenen zich daarom het recht toe om dergelijke reacties te verwijderen wanneer zij dit nodig achten.

Verder gaan wij uit van de goede intenties van de Radar-lezer. Commentaren worden niet voor publicatie goedgekeurd. Radar wijst alle verantwoordelijkheid af voor wat in de commentaren verschijnt en hoeft qua visie, waarden en mening niet noodzakelijk akkoord te gaan met wat in deze commentaren verschijnt.