Eind juni organiseerde Radar een webinar over mystery shopping, in samenwerking met de FOD Volksgezondheid en de Nationale Loterij. Dat leverde heel wat nuttige info op over deze incognito controles op de verkoop aan minderjarigen. We bespreken vier opvallende vaststellingen. Het volledige webinar is nog tot 31 juli opnieuw te bekijken.
Misschien geen verrassend nieuws meer, maar wel een vaststelling die met enige trots doorkwam: krantenwinkels scoren markant beter tijdens de mystery shopping controles dan andere kanalen, zoals nachtwinkels, dagwinkels of petrolshops. Dat geldt zowel voor de controle op de verkoop van rookwaren en alcohol als voor de verkoop van kansspelen.
‘Moeten de dagbladhandels dan wel deel blijven uitmaken van deze controles?’, wilden winkeliers weten. Of moet het accent verschuiven naar de andere verkooppunten? De FOD Volksgezondheid gaf aan geleidelijk aan meer te gaan focussen op kanalen die slechter scoren, terwijl de Nationale Loterij vasthoudt aan een selectie via trekking onder toezicht van een gerechtsdeurwaarder. Een aanwezige dagbladhandel vond dat overigens een goede kant hebben: “Het blijft interessant voor de krantenwinkels om te kunnen aantonen dat we goede cijfers halen”, liet ze optekenen.
Fouten maken mag, maar ook bij mystery shopping? Ja, soms wel. De Nationale Loterij hernam haar sanctiesysteem in 2024 en in dat systeem komt een eerste overtreding je als winkelier op een boete te staan. Bij de FOD Volksgezondheid levert een eerste overtreding meestal een waarschuwing op, pas bij herhaalde inbreuk volgt een proces-verbaal.
“Als het resultaat van de mystery shopping positief is, dan krijgt de winkelier een complimentenbrief”, preciseert Paul Van den Meerssche (FOD Volksgezondheid). “Als het negatief is en het is de eerste maal, dan krijg je een waarschuwing.” Let wel, bij de klassieke observatie, zonder gebruik van mystery shopping, levert een inbreuk wel vanaf de eerste keer een sanctie op.
Test u graag even of u goed bezig bent met het controleren van de leeftijd van klanten? Een controle op verzoek bestaat helaas niet, leerden we tijdens het webinar. Wel krijg je na elke controle steeds een brief, met feedback. Hetzij positief (compliment), hetzij negatief (waarschuwing of sanctie). De Nationale Loterij liet wel verstaan dat ze proactieve winkeliers met personeel gratis opleidingen aanbiedt. “Het is niet mogelijk om controles op verzoek te laten uitvoeren,” aldus Frederique Niemegeers, “maar winkels kunnen kosteloos personeel op opleiding laten komen.”
Opvallend in de statistieken: de FOD Volksgezondheid kan geen minderjarige testkopers inzetten na 20u, wat uiteraard nefast is voor de controles in de nachtwinkels. De FOD bereidt een aanvraag voor om een uitzondering te bekomen, zodat ook ’s avonds controles kunnen plaatsvinden. De nachtwinkels blijven voorlopig wel een prioriteit bij klassieke observaties.
Zin in meer? Herbekijk de opname van ons webinar na registratie (wachtwoord: 5tyYs?+N). De opname blijft beschikbaar tot 31 juli 2025.
Als sectororganisatie vinden wij het belangrijk om te luisteren naar de meningen van onze lezers. Daarom is het mogelijk om op de artikels op onze website te reageren. Persradar verzoekt haar lezers dit op een volwassen en beleefde manier te doen. Beledigingen, persoonlijke aanvallen, het spammen van de commentaren, illegale informatie (bv. inbreuken op het auteursrecht of andere wettelijke bepalingen) en commerciële informatie zijn niet toegestaan. Persradar en de redactie van Radar eigenen zich daarom het recht toe om dergelijke reacties te verwijderen wanneer zij dit nodig achten.
Verder gaan wij uit van de goede intenties van de Radar-lezer. Commentaren worden niet voor publicatie goedgekeurd. Radar wijst alle verantwoordelijkheid af voor wat in de commentaren verschijnt en hoeft qua visie, waarden en mening niet noodzakelijk akkoord te gaan met wat in deze commentaren verschijnt.