1

AMP kondigt reeks maatregelen aan voor krantenwinkels

Corona 3 april 2020

In overleg met de verschillende federaties heeft AMP besloten om extra maatregelen te treffen voor zelfstandige krantenwinkels die gedurende de maand april minstens vijf dagen per week open zijn. Zo zullen dagbladhandelaars recht hebben op onder meer een uitstel van voorschotten en op 50 euro financiële steun.

In een persbericht dat deze ochtend vroeg de wereld werd ingestuurd, benadrukt AMP hoe fel COVID-19 onze leefwereld impacteert. Het accentueert daarbij de belangrijke rol die krantenwinkels spelen. “U zorgt ervoor dat de Belgische burgers, geïsoleerde en zwakkere personen, toegang blijven hebben tot informatie terwijl u waakt over uw gezondheid en die van uw klanten. U staat elke dag in de frontlijn. Daarom willen wij u onze steun betuigen en u bedanken voor uw engagement en voor alle inspanningen die u elke dag opnieuw levert.”

In overleg met VFP, Prodipresse en Perstablo heeft AMP besloten dat ook zij maatregelen moeten treffen om zelfstandige krantenwinkels te beschermen. Let wel, deze maatregelen zijn enkel van toepassing op krantenwinkels die gedurende de maand april minstens 5 dagen per week geopend zijn.

In totaal gaat het over een pakket van 5 maatregelen.

Uitstel van voorschotten

Om zelfstandige krantenwinkels wat meer financiële ademruimte te geven, zullen de voorschotten die deze winkels dienen te betalen op de 8e, 15e en 22e van de maand uitgesteld worden met een vijftal dagen. Dit houdt in dat krantenwinkel hun voorschotten voor april pas op de 14e, 20e en 27e van de maand dienen te betalen.

50 euro financiële steun

Verschillende zelfstandige dagbladhandelaars hebben de afgelopen maand kosten gemaakt om zowel klanten als zichzelf te beschermen tegen de verspreiding van het virus. Om deze reden heeft AMP besloten een financiële steun van 50 euro toe te kennen. Het gaat hier over een contante betaling van 25 euro en een cadeaubon van 25 euro die gebruikt kan worden op Distriweb.

Desinfecterende gels

In winkels krijgt bancontact de voorkeur en moet cash geld zoveel mogelijk vermeden worden. In een poging de dagbladhandelaars en zijn klanten zo goed mogelijk te beschermen, kent AMP elke gerechtigde krantenwinkel 2 flesjes desinfecterende gel toe. Hiermee kunnen dagbladhandelaars hun bancontact-toestel regelmatig ontsmetten om verdere verspreiding te voorkomen.

Vereenvoudiging van de procedures

Administratie is momenteel niet de prioriteit bij dagbladhandelaars. Dat beseft ook AMP. Daarom is AMP begonnen met de vereenvoudiging van haar processen om ook de administratie voor de dagbladhandelaars minder zwaar te maken. Hierover zal later meer informatie volgen.

Plexiglas kopen via Distriweb

In een poging dagbladhandelaars zo goed mogelijk te beschermen, heeft AMP een leverancier gevonden die beschermend plexiglas kan plaatsen in de krantenwinkels. Krantenwinkel die nog geen plexiglas aan hun toonbank hebben kunnen plaatsen of hier nog geen leverancier voor gevonden hebben, kunnen nu terecht op Distriweb voor de aankoop van beschermende panelen.