1

Corona Update: krantenwinkels krijgen geen uitzondering en moeten dit weekend sluiten

Corona 13 maart 2020

Er is duidelijkheid over de impact van de gisteren genomen Corona maatregelen op de krantenwinkels, nu de federale regering heeft bevestigd dat ook krantenwinkels dit weekend moeten sluiten. AMP bevestigde wel dat het morgen sowieso kranten zal uitleveren. De Vlaamse regering van haar kant voorziet in steunmaatregelen voor winkeliers die door de Corona maatregelen moeten sluiten. Wat weten we op dit moment precies?

1. De kranten zullen klaarstaan

De eerste en minst verrassende melding kwam deze morgen al van de uitgevers. Zij lieten weten dat de zaterdagkranten zullen klaarstaan en dat overleg zou duidelijk maken of en hoe die kranten bij de persverkopers belanden. AMP bevestigde intussen dat de uitgevers de verwachte volumes voorzien. Winkeliers die tegen het verbod in toch de deuren zouden openen, zullen dus kranten ontvangen.

2. AMP levert zeker

AMP bevestigde ons immers dat het morgenvroeg in elk geval de kranten zal verspreiden, ongeacht de vraag of perswinkels de deuren openen of niet. Een bevestiging die bijvoorbeeld rondeverkopers de garantie biedt dat zijn hun kranten kunnen bussen.

3. Premie van 2.000 euro voor wie moet sluiten

De Vlaamse regering voorziet in een eenmalige premie van 2.000 euro voor winkels die in het weekend moeten sluiten. Na drie weken wil de Vlaamse regering overschakelen naar een systeem met een forfaitair bedrag van 160 euro per sluitingsdag.

4. Geen uitzondering voor de krantenwinkels

Het kernelement voor de krantenwinkels bleef vandaag lange tijd onduidelijk. De eerste communicatie over de nieuwe maatregelen stelde dat alle winkels die geen essentiële producten verkopen dit weekend de deuren moeten sluiten. Doorheen de dag sloop steeds meer nuance in dat bericht. Van “Krantenwinkels zullen enkel tijdens de week openen” ging het naar “Krantenwinkels blijven tijdens de week in elk geval geopend”. De vraag kwam deze namiddag op de regeringstafel terecht en in de vooravond viel de beslissing: “krantenwinkels worden gezien als winkels die niet-essentiële producten leveren en dus moeten zij dit weekend de deuren sluiten”, liet het Crisiscentrum weten. (wt)

We houden u volgende week op de hoogte van nieuwe evoluties. Inschrijven op onze nieuwsbrief kan via de link in de paarse balk hieronder.