1

Krantenwinkels blijven open ondanks verstrenging Corona-maatregelen

Corona 18 maart 2020

De Nationale Veiligheidsraad heeft gisterenavond besloten om de bestaande Corona-maatregelen  uit te breiden. Alle niet-essentiële winkels moeten vanaf woensdag 18 maart om 12u tot minstens 5 april de deuren sluiten, maar voor krantenwinkels geldt een uitzondering. Dagbladhandelaars die dat wensen, kunnen hun winkel voortaan dus open houden.

Om een verdere verspreiding van het Corona-virus onder de bevolking tegen te gaan, heeft de Nationale Veiligheidsraad de bestaande maatregelen verder uitgebreid. Een echte ‘lockdown’ wil de federale regering het niet noemen, maar de maatregelen leunen daar dicht bij aan. Burgers wordt gevraagd om maximaal thuis te blijven en externe contacten te beperken. Enkel voor winkelen, bezoeken aan dokter, apotheek, bank en postkantoor geldt een uitzondering, net als voor het bieden van hulp aan kwetsbare personen. De nieuwe maatregelen gaan in op woensdag 18 maart om 12u en blijven ten minste tot en met 5 april van kracht.

Uitzondering voor de krantenwinkels

Hoewel sommige dagbladhandels intussen uit eigen beweging kozen voor een tijdelijke sluiting, werd gisteren een hele dag druk gespeculeerd over een mogelijke uitzondering voor krantenwinkels in geval van een lockdown. Onder andere de uitgevers drongen bij de overheid sterk aan op het behoud van de persverkoop.

De uitzondering kwam er finaal ook. Volgens de nieuwe maatregelen moeten niet-essentiële winkels gesloten blijven, maar gelden er drie uitzonderingen: krantenwinkels, kappers (als ze één klant per keer binnenlaten) en nachtwinkels, al mogen die slechts tot 22u open blijven.

Daarmee verdwijnt het vorige week ingevoerde systeem waarbij krantenwinkels in het weekend moesten sluiten. Dat systeem kon op begrip rekenen, maar zorgde voor verwarring bij gemengde winkels en voor een persverkoop die met name naar de supermarkten en tankstations verschoof.

Social distancing

De aankondiging van de Nationale Veiligheidsraad vermeldde expliciet dat de dagbladhandels tijdens hun opening wel gebonden blijven aan de regels op vlak van social distancing en goede handhygiëne. Voor de supermarkten gelden sinds gisteren meer specifieke regels. Voedingswinkels mogen maximaal één persoon per 10 m² over de vloer hebben en moeten de bezoektijd beperken tot maximum 30 minuten per klant.

Of de maatstaf van één klant per 10 m² even rigide voor de krantenwinkels geldt, is nog niet duidelijk, maar het is wel aangewezen om in te grijpen als te veel mensen zich samen in de winkel te bevinden. Organiseer een eventuele wachtrij buiten de winkel en beperk zoveel mogelijk het contact tussen klanten.