1

“Dit KB is een dolksteek in de rug van persverkopers”

Publireportage 3 reacties 23 februari 2022

Als weddenschappenoperator is Stanleybet niet te spreken over het KB rond de definitie van winkels die weddenschappen mogen verkopen. Voor de eigen business, maar ook omwille van de gevolgen voor krantenwinkels. De opinie van Joris Petillion, Managing Director van Stanleybet in België en Business Development Manager Northern Europe voor de Stanleybet Groep.

Al enkele maanden hing het als een zwaard van Damocles boven de sector van persverkopers: het Koninklijk Besluit dat bepaalt aan welke voorwaarden een winkel die weddenschappen verkoopt dient te voldoen. Eindelijk is het er. En de impact op de sector zal groot zijn. Zeer groot.

Ten eerste bepaalt dit KB dat een winkel met F2-licentie een minimum aan persverkoop moet hebben. Het gaat meer bepaald om een omzet van 25.000 euro op jaarbasis en een aanbod van 200 titels. Hoewel de intentie hier oprecht kan zijn om het aantal schijnkrantenwinkels terug te dringen, is het vertrekpunt, namelijk de verkoop van pers, foutief en onhoudbaar. Stelt u zich even de vraag: zouden valse krantenwinkels überhaupt bestaan als pers voor voldoende omzet zou zorgen? Neen is het antwoord. Dan zouden we gewoon krantenwinkels hebben, en zou het totaal niet zinvol zijn om valse krantenwinkels op te starten. Het probleem is dat persverkoop nog maar goed is voor gemiddeld 10% van de omzet van een krantenwinkel, dat de verkoop in een continu dalende lijn zit, en dat de marges te laag zijn. Een dergelijke voorwaarde – een minimum aan geschreven pers – getuigt van het vasthouden aan het verleden, niet van een kijk op de toekomst. Elk bedrag dat we op de verkoop van pers kleven, zal morgen alweer achterhaald zijn. Er zijn nochtans voldoende werkbare criteria om uw winkel toekomst gericht te omschrijven. Een gemiste kans…

Ten tweede is er het sluitingsuur van 20u. Ook dit is nefast voor krantenwinkels die weddenschappen aanbieden. Het belangrijkste segment in weddenschappen is immers live weddenschappen en dan vooral deze gelinkt aan voetbalmatchen (meer dan 90% van de omzet). Deze vinden plaats tussen 20 en 22u, en dus wordt de winkelier ook hier afgestraft en zal hij niet meegenieten van de groei in de sector…

Ten derde verbiedt dit KB exclusiviteitscontracten met uitbaters van weddenschappen. Ook deze voorwaarde zal niet zorgen voor het beoogde doel. Integendeel, momenteel koos een slordige 44% van de persverkopers die weddenschappen aanbieden voor een exclusiviteitscontract. Ze weten waarom. Het levert hen de hoogste commissies op én investeringen door de operatoren in hun winkel. Geen exclusiviteitscontracten meer zal zorgen voor een afkoeling van de markt: operatoren zullen wellicht minder investeren, en ook niet langer dezelfde commissie uitbetalen. En daar is de krantenwinkel nog maar eens de dupe van: minder inkomsten voor de handelaar.

Ten vierde zullen persverkopers maximum 250.000 euro omzet per jaar mogen boeken met weddenschappen. Hadden we al gezegd wie daar de dupe van is?

Hoewel deze maatregelen door de federale regering naar eigen zeggen worden ingevoerd om de consument te beschermen, wordt het tegendeel hiermee gerealiseerd. De krantenhandelaars zullen door dit KB naar schatting zo’n 110 miljoen euro minder omzet zien. Maar dat geld zal nog altijd naar weddenschappen gaan. De klant vindt altijd een weg naar alternatieve verkoopkanalen: het zwarte circuit, online of in wedkantoren. Plaatsen waar de sociale controle lager ligt, en waar je in een ‘hardcore’ omgeving geneigd bent om meer uit te geven aan weddenschappen dan je aanvankelijk had bedoeld… De omzet zal met andere woorden verschuiven, weg van de krantenwinkel, en de klant zal een lager niveau aan bescherming genieten. Dit terwijl de officiële intentie van het KB net het omgekeerde zegt te beogen.

En wat tot slot te denken van de manier waarop dit KB tot stand kwam? Het doet vragen rijzen over wie aan de touwtjes trekt. Het is genoegzaam bekend dat de Nationale Loterij al langer zijn positie in weddenschappen wil vergroten…

Vraag is nu hoe sterk de sector van de pershandelaren zich maakt om voor zichzelf een leefbare werkomgeving te verzekeren op lange termijn. We hebben tenslotte allemaal baat bij een faire verdeling van de markt.

Ik ben benieuwd naar uw mening. Vindt u deze nieuwe opgelegde limieten terecht? Mail ons op info@stanleybet.be.
3 reacties
nieuwste oudste meest gestemd
eric boeykens

Dit KB is een gedrocht dat alle doelen waarop het mikt hopeloos mist. Zo snel mogelijk in de vuilbak ermee.

eric boeykens

Heel dit KB is een gedrocht dat alle doelen mist waarop het mikt. Zo snel mogelijk in de vuilbak ermee.

C & C SMETS

wat is het verschil tussen stervende en dood zijn

Disclaimer Reacties

Als sectororganisatie vinden wij het belangrijk om te luisteren naar de meningen van onze lezers. Daarom is het mogelijk om op de artikels op onze website te reageren. VFP verzoekt haar lezers dit op een volwassen en beleefde manier te doen. Beledigingen, persoonlijke aanvallen, het spammen van de commentaren, illegale informatie (bv. inbreuken op het auteursrecht of andere wettelijke bepalingen) en commerciële informatie zijn niet toegestaan. VFP en de redactie van Radar eigenen zich daarom het recht toe om dergelijke reacties te verwijderen wanneer zij dit nodig achten.

Verder gaan wij uit van de goede intenties van de Radar-lezer. Commentaren worden niet voor publicatie goedgekeurd. Radar wijst alle verantwoordelijkheid af voor wat in de commentaren verschijnt en hoeft qua visie, waarden en mening niet noodzakelijk akkoord te gaan met wat in deze commentaren verschijnt.