1

“Een klassieke krantenwinkel kan nog steeds succesvol zijn”

De krantenwinkel 0 reacties 12 december 2023

Op een zevental kilometer van Roeselare ligt het charmante dorpje Ardooie. Toen de laatste krantenwinkel van het dorp het voor bekeken hield, besloot Stefaan Cotteny de leegte op te vullen. Hij opende ’t Krantje en met succes. Als enige perszaak boekt hij goede resultaten met een traditioneel aanbod aangevuld met onder andere sterke drank en geschenken.

“Toen ik hoorde dat de Krantenhoek ermee stopte, heb ik onmiddellijk het idee opgevat om een nieuwe dagbladwinkel op te starten”, zegt eigenaar Stefaan Cotteny. “Er was immers geen andere dagbladhandel meer over en ik was ervan overtuigd dat er wel degelijk een noodzaak bestond voor een krantenzaak in de gemeente.”

Ervaring

Ondernemen zit Cotteny in het bloed en hij begaf zich dus niet op glad ijs. “In Roeselare heb ik al een krantenwinkel, die wordt uitgebaat door mijn zoon. Daarnaast heb ik ook een drankendiscount, een Kadoshop en sinds kort een dancing, de Loco.”

“In april volgend jaar zal het drie jaar geleden zijn dat we ’t Krantje hebben geopend. Er was een bureau in het pand waar nu de winkel gesitueerd is. We hebben dus de nodige transformaties aangebracht. Eigenlijk hebben we alles zelf geïnstalleerd, maar dat verliep allemaal heel vlot.”

Traditioneel

“Eigenlijk is ’t Krantje een klassieke krantenwinkel”, vervolgt Stefaan Cotteny. “Dat wil zeggen dat de klassieke producten, loterij, tabak en pers er een prominente plaats innemen. Maar we hebben een redelijk mooi assortiment aan sterke drank, die uiteraard geleverd worden door mijn drankendiscount. Als kers op de taart bieden we ook enkele geschenkartikelen aan, daar is de link met onze Kadoshop vrij evident. Daarnaast staan er nog vier gokautomaten in de zaak, maar that’s it.”

Bewust geen pakjesdienst

“We hebben bewust gekozen om geen pakjesdienst of bpost in onze zaak binnen te brengen. In de eerste plaats omdat we daarvoor geen ruimte genoeg hebben. Ons magazijn is heel beperkt, zodus.”

“Overigens is het zo dat deze winkel heel goed draait met de traditionele producten. Natuurlijk voelen wij ook dat dag- en weekbladen in dalende in lijn gaan, vooral door de abonnementenpolitiek van de uitgeverijen. Maar dat is niet alleen bij ons, alle krantenwinkels hebben daarmee te kampen.”

De enige krantenwinkel

Het succes van ’t Krantje heeft ook te maken met de concurrentie, of eerder het gebrek eraan. “Wij zijn de enige krantenwinkel in een straal van vier kilometer”, zegt Stefaan Cotteny. “In de lokale supermarkt wordt ook wel wat pers verkocht, maar dat maakt het verschil niet. Er is ook een café in de buurt waar de klanten op de Lotto kunnen spelen. De meeste mensen verkiezen echter bij ons te komen, omdat ze zich verplicht voelen om iets te drinken in ’t café. Bij ons hoeft dat niet, hé (lachje).”

Cotteny is duidelijk tevreden met hoe zijn krantenwinkel in Ardooie draait. “Het is allemaal vrij snel gegaan”, vindt hij. “Ondanks het feit dat we geen publiciteit hebben gemaakt, ook niet op het internet, hebben de mensen vlot de weg naar onze winkel gevonden.”

Personeel vinden

Een troef is uiteraard dat de zaak aanlokkelijke openingsuren heeft. “Wij zijn alle dagen geopend van 6 uur tot 19 uur, maar ook op zondagmorgen. Het vinden van personeel is momenteel het enige probleem dat ik tegenkom. Jongeren zien die lange werkdagen vaak niet meer zitten, maar in ’t Krantje werk ik met twee dames, die hun job heel graag doen.”

Dit wordt ons bevestigd door Carmen Valcke. “Ik had geen ervaring in de krantenwinkel”, zegt ze. “Ik heb vroeger onder meer in een supermarkt gewerkt. Maar deze job valt erg goed mee. Samen met mijn collega doe ik halve dagen, van 6 tot 12 of van 12 tot 7. We wisselen die shifts ook wekelijks om. Dat betekent dat we ook altijd een halve dag vrij zijn.”

Open op zondagmorgen

“Dat we op zondagmorgen open zijn, vind ik eigenlijk logisch. Dan is er in Ardooie markt en de winkel ligt vlakbij het marktplein. We krijgen hier vooral klanten uit het dorp over de vloer, maar in de vroege uurtjes komen er ook wel passanten om een krant of een pakje sigaretten. Eigenlijk staan er hier zo goed als continu klanten in de winkel. Enkel op het middaguur is het iets rustiger. Maar voor mijn collega en mezelf is het duidelijk dat het een goed idee is geweest om hier in het dorp met een dagbladwinkel te beginnen.”

0 reacties
Disclaimer Reacties

Als sectororganisatie vinden wij het belangrijk om te luisteren naar de meningen van onze lezers. Daarom is het mogelijk om op de artikels op onze website te reageren. Persradar verzoekt haar lezers dit op een volwassen en beleefde manier te doen. Beledigingen, persoonlijke aanvallen, het spammen van de commentaren, illegale informatie (bv. inbreuken op het auteursrecht of andere wettelijke bepalingen) en commerciële informatie zijn niet toegestaan. Persradar en de redactie van Radar eigenen zich daarom het recht toe om dergelijke reacties te verwijderen wanneer zij dit nodig achten.

Verder gaan wij uit van de goede intenties van de Radar-lezer. Commentaren worden niet voor publicatie goedgekeurd. Radar wijst alle verantwoordelijkheid af voor wat in de commentaren verschijnt en hoeft qua visie, waarden en mening niet noodzakelijk akkoord te gaan met wat in deze commentaren verschijnt.