1

Fors meer of fors minder omzet: twee krantenwinkels getuigen

Corona 30 maart 2020

Onze enquête naar de omzet van krantenwinkels bracht ons in contact met winkels die een zeer hoge omzetpiek of een forse omzetdaling kennen sinds de start van de Corona-crisis. We vroegen de dagbladhandels ’t Gazetje in Ekeren en Foto Cine Oscar in Sint-Idesbald hoe zij de crisis beleven.

Dagbladwinkel ’t Gazetje (Ekeren): “Ik verkoop onwaarschijnlijk veel tijdschriften”

“Ik heb eigenlijk niet echt een verklaring waarom mijn omzet heel duidelijk verhoogd is”, zegt Ilse Smet van ’t Gazetje. “Het is wel opvallend dat ik niet alleen meer klanten heb, maar dat er gemiddeld ook meer wordt gekocht.”

“Misschien ligt het aan het feit dat de Standaard Boekhandel gesloten is, maar die ligt toch een heel eind van mijn winkel verwijderd. Er is ook een collega die nog slechts halve dagen open is, maar dat zal toch ook het verschil niet maken, denk ik. Misschien is het omdat de mensen hier nog een van de schaarse plaatsen vinden waar nog enig sociaal contact mogelijk is. Ik verkoop ook onwaarschijnlijk veel tijdschriften. Die zijn echt uitverkocht. Wellicht is dat een middel om de verveling een beetje te verjagen.”

“Ik run deze zaak sinds 18 jaar. Een paar jaar geleden heeft de gemeente mijn straat afgesloten voor het doorgaand verkeer. Dat heeft mij heel wat klanten gekost. Het is net alsof die nu de weg naar mijn winkel terugvinden.”

“Hoe dan ook pas ik de hygiënemaatregelen heel strikt toe. Ik heb een plexischerm laten plaatsen en ik ben heel streng op de afstand tussen de klanten, maar die hebben daar alle begrip voor.”

 

Foto Cine Oscar (Sint-Idesbald): “Publiek van ouderen en tweede verblijvers is weg”

“Natuurlijk is het nog te vroeg om concrete cijfers te hebben”, aldus Filip Deleu. “Het is wel heel duidelijk dat er een pak minder klanten zijn en dat er ook minder wordt gekocht. De verklaring hiervoor is volgens mij dubbel. Enerzijds zijn er de mensen met een tweede verblijfplaats, die niet meer naar de kust mogen komen. Anderzijds hebben wij een voornamelijk ouder publiek. Ik heb het gevoel dat de mensen bang worden om nog naar buiten te komen. En ten slotte hebben wij ook nog een koffiegedeelte in onze zaak, dat wij uiteraard moeten sluiten hebben.”

“Ik heb de nodige maatregelen getroffen, zoals een plexiglazen wand, een lint waarlangs de klanten moeten lopen en ook pijlen op de grond. Merkwaardig genoeg hebben er toch nog mensen problemen om zich daar aan te houden. Dan moet ik wel streng optreden.”

“Of het nog de moeite loont om open te blijven in deze omstandigheden? Ik begin te twijfelen. Maar anderzijds hebben we ook een postpunt in de winkel. Als we sluiten verplichten we de klanten naar Koksijde of De Panne naar de post te gaan en dat kan toch ook niet de bedoeling zijn.”