1

Limiet contactloos betalen verhoogd naar 50 euro

Corona 7 april 2020

Afgelopen met de wattenstaafjes naast uw betaalterminal. De banken hebben aangekondigd dat de limiet voor contactloos betalen stijgt van 25 euro naar 50 euro per transactie. De invoering komt er geleidelijk vanaf 14 april.

Wie tot nu toe elektronisch wou betalen in uw krantenwinkel kon dat contactloos doen tot een bedrag van 25 euro. Toch zagen we in veel winkels ook een obligaat potje met wattenstaafjes opduiken naast de betaalterminal (of twee, want de gebruikte wattenstaafjes kregen vaak een eigen potje). Op die manier kunnen klanten betalen zonder de toetsen aan te raken.

Creatief met staafjes

Die creatieve oplossing zal vanaf volgende week veel minder noodzakelijk worden. De banken hebben immers laten weten dat ze de limiet voor contactloos betalen verhogen van 25 euro naar 50 euro per transactie. Een klant die een slof sigaretten komt inslaan, zal doorgaans nog niet van de maatregel kunnen genieten, maar vele anderen kunnen vanaf dan dus wel betalen door hun kaart simpelweg op of naast de terminal te houden.

UNIZO tevreden

De zelfstandigenorganisatie UNIZO toonde zich meteen zeer opgetogen. “We zijn al lang vragende partij om contactloos elektronisch betalen in ons land extra te stimuleren, gelet op de achterstand die we op dit vlak hebben in vergelijking met heel wat andere landen”, liet voorzitter Danny Van Assche weten. “Het verhogen van het limietbedrag dat contactloos kan worden betaald, is volgens ons dan ook een bijzonder goede maatregel. Zeker nu het in het belang van ieders gezondheid is om zo weinig mogelijk met cash te betalen. We hopen dat de consument hierdoor meer vertrouwd geraakt met contactloos betalen, waardoor hij ook na de Corona-crisis op deze manier blijft betalen.”

Niet met alle kaarten

Bij de invoering horen wel nog twee kanttekeningen. De invoering is geleidelijk voorzien vanaf 14 maart. Dat betekent dat die dag zeker nog niet overal contactloos tot 50 euro betaald kan worden. Het is niet uit te sluiten dat de fasering voor verwarring kan zorgen bij de klanten. Een tweede kans op verwarring situeren we bij de bankkaarten. Niet iedere kaart is immers voorzien op contactloos betalen. “We vragen dat de banken deze betaalkaarten versneld zouden vervangen zodat ook iedereen effectief contactloos kán betalen”, aldus nog Danny Van Assche van UNIZO. “Maar de huidige maatregel is alvast een belangrijke stap in de goede richting.”