1
stdClass Object ( [error] => stdClass Object ( [message] => (#10) This endpoint requires the 'pages_read_user_content' permission or the 'Page Public Content Access' feature. Refer to https://developers.facebook.com/docs/apps/review/login-permissions#manage-pages and https://developers.facebook.com/docs/apps/review/feature#reference-PAGES_ACCESS for details. [type] => OAuthException [code] => 10 [fbtrace_id] => A3o1xoDslnSh5BnRRmoUh06 ) )

Mondmaskers vanaf 11/7 ook verplicht in de krantenwinkels

Corona 10 juli 2020

Vanaf zaterdag 11/7 is het in alle winkels en dus ook in krantenwinkels verplicht om een mondmasker te dragen. De verplichting komt er na een beslissing van het Overlegcomité van de verschillende regeringen in ons land. “Na een lockdown zonder mondmasker wordt het niet makkelijk om dit nu in de krantenwinkels af te dwingen”, klinkt het bij VFP.

Het hing al een tijdje in de lucht, maar toch kwam de beslissing nog een beetje als een verrassing: vanaf 11/7 moet iedereen in een winkel een mondmasker dragen. De regel geldt voor alle winkels en dus ook voor krantenwinkels, ongeacht of er al plexischermen op de toonbank staan of niet. Aanvankelijk zou de Nationale Veiligheidsraad zich pas volgende week over de kwestie buigen, maar na een duidelijk advies van de Hoge Gezondheidsraad hakte het Overlegcomité van de verschillende regeringen de knoop meteen door.

Wat met de afdwingbaarheid?

Het dragen van een mondmasker in supermarkten werd tot nu toe al ‘sterk aanbevolen’ en dus kan de verplichting vanuit gezondheidsoogpunt zeker op de nodige bijval rekenen. Moeilijker ligt de afdwingbaarheid. Handelaars die herhaaldelijk in overtreding zijn, kunnen tegen sancties aanlopen en zelfs verplicht worden te sluiten.

Maar hoe dwing je de verplichting dan precies af in je winkel? Moet je rekenen op het gezond verstand van de klanten? “Dat wordt geen evidentie”, zegt Tony  Vervloet, secretaris-generaal van VFP. “We hebben er een periode van lockdown opzitten waarin krantenwinkels een uitzondering vormden en mochten openen. In die periode hoefden ze hun klanten niet te vragen om een mondmasker te dragen en dat maakt het vandaag moeilijker om daar bij klanten wel op aan te dringen.”

“Wij kunnen niet optreden als politieagent”

Winkeliers hebben op dit moment evenmin juridische mogelijkheden om het dragen van een mondmasker af te dwingen, preciseerde handelsfederatie COMEOS intussen ook in een persbericht. “Juridisch hebben we vandaag de dag niet de mogelijkheid om klanten fysiek tegen te houden die geen mondmaskers dragen of om iemand die geen mondmasker draagt aan de deur te zetten”, zegt CEO Dominique Michel. “De verantwoordelijkheid voor het dragen van een mondmasker moet altijd bij de klant liggen, niet bij de handelaar. We vragen dus dat de overheid toeziet op het naleven van de maatregel. Wij kunnen niet optreden als politieagent.”

Bij de supermarkten klinkt eenzelfde geluid, terwijl Unizo bij monde van voorzitter Danny Van Assche hoopt dat “de burger voldoende burgerzin heeft om effectief een mondmasker te dragen zodat winkeliers dit niet zelf moeten afdwingen.” De overheid reageerde nog niet op de kwestie en dus zullen gezond verstand en beleefde dialoog op 11/7 de belangrijkste vertrekpunten voor de nieuwe maatregel zijn.