1

Pers is belangrijk voor ons

Pers 20 oktober 2019

Even buiten Bornem en vlakbij Mariekerke, in een mooie, landelijke omgeving, vinden we ‘Het Krantenhoekje’. Een dagbladwinkel die wordt uitgebaat door de Singh Brothers: “pers is belangrijk voor ons”.

Aan het woord is de 32-jarige Ronny Fernandez:

“Singh Brothers is de naam van onze bvba. Ik houd deze winkel, samen met Serwan Singh open. Wij zijn alle twee afkomstig uit India. Ik heb in mijn thuisland wat Engels geleerd en ben nu bezig Nederlands te studeren. Maar het is niet gemakkelijk, Vlaams is een moeilijke taal. In India was ik werkzaam in de landbouw, maar sinds ik in België ben heb ik in verschillende krantenwinkels gewerkt. We hebben ook een dagbladwinkel open gehouden in Brussel, maar dat was minder aangenaam. Te veel verschillende nationaliteiten, te ongeduldige klanten ook.”

“We verstaan mekaar wel”

In Bornem vonden ze alle twee wel hun draai.

“We runnen deze winkel sinds een jaar. Dat valt erg goed mee. De mensen zijn vriendelijk en ze doen er absoluut niet moeilijk over dat wij niet goed Nederlands praten. We verstaan mekaar wel. Zowel Serwan als ik wonen nu in Puurs, dat niet zo veraf gelegen is. In die gemeente hebben we trouwens ook nog een nachtwinkel, maar nog iemand anders houdt die open.”

Openingsuren

De Singh Brothers koesteren niet de ambitie om van Het Krantenhoekje een winkel te maken die dag en nacht open is, ook al zouden ze hun uren kunnen rekken als ze onder de voorwaarden van de uitzondering op de openingsuren vallen.

“Deze zaak is open van 6 uur 30 ’s morgens tot 9 uur ’s avonds. Ik doe de ochtendshift, Serwan werkt in de namiddag en ’s avonds. Voor alle duidelijkheid, deze winkel is helemaal geen nightshop. Het is ook helemaal niet onze bedoeling om langer te openen dan nu het geval is. We verkopen hier veel kranten en weekbladen en het persgedeelte is dus erg belangrijk voor ons. Daarnaast hebben we ook de Lotto en bieden we de klanten ook drank, tabak, snoep en wat kleine conserven aan.”

Met wat hulp

Een blik op het aanbod toont het ook. Het Krantenhoekje heeft zijn Belgische persaanbod en zijn lokale klanten behouden. Wat steun bij de start, was zeker welkom, beaamt Fernandez.

“Als er problemen zijn, kunnen we beroep doen op de mensen van De Persgroep. Of ik op de hoogte ben van die bewuste wetgeving inzake openingsuren en de voorwaarden qua omzet? Helemaal niet. Het is Serwan die zich bezighoudt met de administratie en hij weet ook meer over de wetgeving dan ik.” (gr)

Op zoek naar iets concreter? lees dan zeker het artikel over de wetgeving op openingsuren en persverkoop.