1

Tabaksfabrikanten krijgen monsterboete voor prijsafspraken in Nederland

Rookwaren 30 september 2020

Philip Morris Nederland, British American Tobacco, JTI Nederland en Van Nelle Tabak krijgen in Nederland een boete van meer dan 82 miljoen euro. Volgens de Nederlandse concurrentiewaakhond ACM hield het kwartet de prijzen door onderlinge afspraken jarenlang kunstmatig hoog.

De Nederlandse Autoriteit Consument en Markt, het equivalent van onze Belgische mededingingsautoriteit, stelde vast dat de vier tabaksfabrikanten tien jaar geleden, tussen 2008 en 2011, elkaar prijsinformatie doorspeelden. Daarmee kon het viertal de prijzen van merken als Marlboro, Lucky Strike, Gauloises, Camel en andere in die periode kunstmatig hoog houden.

Volgens Martijn Snoep, bestuursvoorzitter van de ACM, gingen de fabrikanten vroegtijdig aan de slag met de consumentenprijzen. “Het was vaste praktijk dat sigarettenfabrikanten informatie van groothandels ontvingen over de consumentenprijzen van pakjes sigaretten van concurrenten voordat die prijzen van kracht werden”, legt hij uit. “Daarmee konden die fabrikanten hun eigen prijzen van tevoren afstemmen op die van concurrenten.”

De boete van 82 miljoen euro heeft de ACM overigens niet in vier gelijke delen gesplitst. BAT en Philip Morris Nederland moeten de hoogste som ophoesten. BAT kreeg een boete van meer dan 31 miljoen euro, terwijl Philip Morris meer dan 27,5 miljoen euro moet neertellen. Voor JT International Company Netherlands en Van Nelle Tabak wacht een boete van respectievelijk 13 miljoen en 10 miljoen euro.

Op dit moment is het niet bekend of ook in andere landen zoals België dergelijke onderzoeken lopen.