1

Tijd om af te ronden

Geen categorie 18 december 2019

Sinds 1 december is het verplicht om het totaalbedrag dat een consument contant in de winkel betaalt, af te ronden. De muntjes van 1 en 2 cent blijven wel geldig als betaalmiddel, maar het bedrag dat je aanrekent, moet eindigen op een veelvoud van 5 eurocent.

De nieuwe verplichting betekent concreet dat je bij contante betalingen in je winkel steeds naar boven of beneden naar het dichtste veelvoud van 0 of 5 eurocent moet afronden. Twee voorwaarden slechts: de klant en de verkoper moeten gelijktijdig fysiek aanwezig zijn en het bedrag moet meer dan 5 eurocent bedragen.

Acht op tien detailhandelaars voorstander

Muntstukken van 1 en 2 cent zijn erg duur om te maken door de kost van grondstoffen, het slaan van de munten, het transport,… legt de FOD Economie uit op haar website. “Bovendien worden ze weinig gebruikt”, klinkt het. “Ze blijven vaak in de portemonnee zitten of thuis in een schuif liggen. Daardoor moeten er voortdurend stukken van 1 en 2 cent bijgemaakt worden.” Voor alle duidelijkheid: de muntjes van 1 en 2 cent blijven een geldig betaalmiddel en je mag ze ook niet weigeren.

Door het afronden van cashbetalingen verplicht te maken, wil de Belgische overheid het aantal muntstukken van 1 en 2 cent in ons land verminderen. Een enquête gaf begin 2018 aan dat 8 op de 10 detailhandelaars en 7 op de 10 consumenten voorstander zijn van de afronding.

Welke regels gelden?

Een onderneming die de afronding toepast, moet zich aan enkele regels houden.

  • Rondt een winkelier (of elke andere onderneming) enkel betalingen in cash af, dan wordt die afronding enkel op het gedeelte betaald in cash toegepast (ook als de betaling gedeeltelijk in cash en gedeeltelijk met een andere betalingswijze gebeurt)
  • Als je beslist om de afronding ook toe te passen op andere betalingswijzen dan de betaling in cash, wordt de afronding gemaakt op het totaalbedrag (zelfs als de betaling deels in cash en deels met een ander betalingsmiddel gebeurt). In dat geval afficheer je duidelijk zichtbaar de volgende wettekst: “Het totaalbedrag wordt altijd afgerond”.
  • Het kassaticket of bewijsdocument geeft duidelijk zowel het totale te betalen bedrag als het afgeronde bedrag weer, ongeacht het werkelijk in cash betaalde of het werkelijke totaal betaalde bedrag. Het is goed om te bekijken in welke mate je kassasysteem daarvoor een aanpassing nodig heeft.

Hoe werkt het afronden?

Blijft nog de vraag hoe je precies moet afronden. Het totaalbedrag rond je af naar het dichtste veelvoud van 5 cent, ofwel het lagere ofwel het hogere. Dat gaat zo:

  • Het te betalen totaalbedrag eindigt op 1 of 2 cent: afronden naar het lagere x,x0.
  • Het te betalen totaalbedrag eindigt op 3, 4, 6 of 7 cent: afronden naar x,x5.
  • Het te betalen totaalbedrag eindigt op 8 of 9 cent: afronden naar het hogere x,(x+1)0.

Meer informatie over afronden?

De FOD Economie heeft een informatieportaal ontwikkeld om ondernemingen te helpen bij de toepassing en naleving van deze nieuwe reglementering. Deze website is toegankelijk via https://goedafgerond.belgium.be.