1

UPDATE: minstens 1291,69 euro voor verplichte sluiting op 14 maart

Corona 2 april 2020

Krantenwinkels die op zaterdag 14 maart verplicht sloten, kunnen op basis daarvan een beroep doen op het Corona-overbruggingsrecht. Dat heeft sociaal verzekeringsfonds Liantis ons bevestigd. Voor die ene dag kan je een uitkering van 1.291,69 euro (of 1.614,10 euro met gezinslast) krijgen. Wie in april minstens zeven opeenvolgende kalenderdagen sluit, kan opnieuw van dezelfde uitkering genieten.

Het was lange tijd onduidelijk, maar onze redactie kreeg van sociaal secretariaat Liantis de bevestiging dat het overbruggingsrecht voor zelfstandigen tijdens de Corona-crisis van toepassing is op de verplichte sluitingszaterdag van 14 maart. Dat betekent dat ze voor die dag recht hebben op een uitkering van 1.291,69 euro (of 1.614,10 euro met gezinslast). Dagbladhandels die een krantenronde deden op 14 maart komen eveneens in aanmerking voor het overbruggingsrecht. Het volstaat dat een deel van de activiteiten verboden is, een krantenronde vormt dus geen beletsel voor het krijgen van het overbruggingsrecht.

“De krantenwinkels zijn een speciaal beestje”, klinkt het bij Liantis. “Omdat ze op basis van het eerste MB (Ministerieel Besluit) van 13/3 moesten sluiten op zaterdag, hebben ze voor de maand maart automatisch recht op een uitkering”

Eerder bestond verwarring over dit principe en werd aangenomen dat enkel winkels die in maart minstens zeven opeenvolgende kalenderdagen sloten in aanmerking kwamen. Liantis verwijst echter naar de mogelijkheid om de premie aan te vragen van zodra je te maken kreeg met een verplichte sluiting en dat is voor krantenwinkels ook het geval, zelfs als het maar één dag betrof.

Geen pro rata berekening

Ook al ging het slechts om één dag, toch kan je als dagbladhandelaar de volledige uitkering ontvangen. Het bedrag zal niet pro rata naar één dag worden herrekend.

“De pro rata berekening is een misverstand ontstaan door het wetsvoorstel zoals het voorlag toen de crisis nog zéér pril was”, legt Liantis uit. “De wet bevat namelijk twee maatregelen. Enerzijds de Corona-regeling zonder pro rata berekening, anderzijds een definitieve regeling voor gewone gedwongen onderbrekingen (bijvoorbeeld door brand, schade zoals een waterlek ,…) met pro rata berekening.”

In april vanaf 7 dagen sluiting

In de maand april zit vooralsnog geen gedwongen sluitingsdag voor krantenwinkels, maar ze blijven op basis van die andere voorwaarde wel in aanmerking komen voor het overbruggingsrecht. Naast de uitkering van maart, kan je een tweede maal de uitkering aanvragen als je vrijwillig minstens zeven opeenvolgende kalenderdagen sluit.

Aanvragen via het sociaal verzekeringsfonds

Wie een beroep wil doen op het overbruggingsrecht kan dit aanvragen via zijn sociaal verzekeringsfonds. De aanvraag staat niet in de weg dat je in geval van fors winstverlies (meer dan 60%) ook een beroep doet op de compensatiepremie van de Vlaamse overheid.