1
stdClass Object ( [error] => stdClass Object ( [message] => (#10) This endpoint requires the 'pages_read_user_content' permission or the 'Page Public Content Access' feature. Refer to https://developers.facebook.com/docs/apps/review/login-permissions#manage-pages and https://developers.facebook.com/docs/apps/review/feature#reference-PAGES_ACCESS for details. [type] => OAuthException [code] => 10 [fbtrace_id] => AW-ExDl0fYiaTS6iyd_OUkk ) )

Wie is krantenwinkel en wie niet?

De krantenwinkel 14 januari 2021

De NACE-code waaronder uw dagbladhandel geregistreerd staat in de Kruispuntbank van Ondernemingen is aan herziening toe. De Hoge Raad voor de Zelfstandigen en de KMO gaat daarom op zoek naar problemen met de bestaande codes. VFP zoekt uit hoe tevreden dagbladhandels zijn met hun code (of codes).

Wie een dagbladhandel start, moet zijn zaak inschrijven in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO). Bij de inschrijving registreer je de activiteiten van de onderneming aan de hand van de zogeheten NACE-codes. De term NACE is afgeleid van het Franse ‘nomenclature statistique des activités économiques dans la communauté Européenne’ en verwijst naar de classificatie van de economische activiteiten in de EU. De classificatie is in de praktijk een officiële Europese lijst van ondernemingsactiviteiten, elk voorzien van een eigen code.

Geen administratieve formaliteit

De Belgische versie van die nomenclatuur (ook wel bekend als Nacebel) zal binnenkort kunnen worden herzien. De Hoge Raad voor de Zelfstandigen en de KMO liet weten dat het van de gelegenheid gebruik wenst te maken om voorstellen tot wijziging voor te leggen aan de bevoegde autoriteiten. Dat lijkt op een administratieve klus die veraf staat van de dagelijkse praktijk in uw krantenwinkel, maar toch is het meer dan dat. Als krantenwinkel over de juiste NACE-code beschikken is belangrijk, want meer en meer instanties – waaronder ook leveranciers of overheidsdiensten – willen uw gegevens via de KBO kunnen raadplegen.

Mogelijke problemen

Een mogelijk scenario dat zich bij het gebruik van een foute NACE-code kan voordoen, is dat van een overheidsdienst die onnodig een controle komt uitvoeren. U verkocht ooit voeding, maar schrapte nooit de code na de stopzetting daarvan? Dan kan u toch nog tegen een controle op pakweg hygiëne botsen. Of omgekeerd: als u in de loop der jaren als krantenwinkel ook bakkerij-activiteiten ontwikkelde, dan dient u dit aan te passen in de KBO. Doet u dat niet, dan kan dat bijvoorbeeld onaangename gevolgen hebben bij een belastingcontrole. Zo kan een controleur bepaalde beroepskosten in twijfel trekken wanneer deze kosten niet gelinkt kunnen worden aan de activiteiten zoals vermeld in de KBO. De problemen kunnen echter ook gewoon ontstaan om dat u als winkel verplicht bent een mix van codes te gebruiken. De Hoge Raad preciseert dat de problemen verschillende vormen kunnen aannemen: beroepen waarvoor geen code bestaat, foute categorieën, een activiteit waarvoor je een heel pak codes moet aanvinken of onnauwkeurige omschrijvingen.

47620 en meer

De meest gebruikte code voor krantenwinkels is 47620 en die wordt omschreven als ‘Detailhandel in kranten en kantoorbehoeften in gespecialiseerde winkels’. Die code is op zich al een gemengde categorie die zowel krantenwinkels als kantoorvakhandels groepeert. Een winkel die pers met voeding combineert, zal zich bij deze code misschien al de nodige vragen moeten stellen. De vraag leeft of een betere uitsplitsing kan helpen om scherper te definiëren welke winkels het etiket van krantenwinkel mogen dragen. De vraag of 47620 nog een goede code is, leunt op die manier ook aan bij een aantal verwante discussies. Denk maar aan het debat over de dag- en nachtwinkels en de mogelijkheid om als krantenwinkel een uitzondering te genieten op de wet op de openingsuren. Of al even actueel: de vraag welke winkel een krantenwinkel is om als ‘essentiële’ winkel te mogen open blijven in tijden van pandemie.

Geef de Hoge Raad uw mening via onze enquête

Om maar te zeggen: het verzoek van de Hoge Raad om informatie over de NACE-code is veel meer dan een administratief fait divers. VFP houdt er dan ook aan om bij de persverkopers te polsen naar hun ervaring met de NACE-code. Uw advies neemt de federatie mee in de aanbeveling naar de Hoge Raad.

De link naar de enquête vindt u hier. Invullen kan tot woensdag 21 januari 2021 om 12u.

Uw huidige NACE-codes kan u raadplegen op https://kbopub.economie.fgov.be/kbopub/zoeknummerform.html