1

Onderzoek & varia

Onderzoek

Enquête: hoe verloopt de boekenverkoop in uw winkel?/ 4 september 2020

Boeken en strips hoorden haast intuïtief bij het aanbod van een krantenwinkel. De verkoop ervan staat echter onder druk door de toenemende concurrentie online en offline. Het benieuwt ons hoe persverkopers tegen de verkoop van boeken en strips aankijken en daarom polsen we in een korte enquête graag naar uw mening hierover. Via deze link […]

Onderzoek

Resultaten enquête elektronisch betalen: wijdverspreid, maar liever niet verplicht/ 24 augustus 2020

De resultaten van onze enquête over elektronisch betalen zijn overduidelijk. Een heel grote meerderheid biedt al minstens één vorm van elektronisch betalen aan. Maar opvallend: een wettelijke verplichting vinden veel dagbladhandelaars geen fijn idee.

Onderzoek

Afschaffing forfaits discrimineert kleine zelfstandige krantenwinkels/ 8 juni 2020

Na een eigen onderzoek heeft VFP in samenspraak met Unizo het advies uitgebracht om de forfaits niet af te schaffen. De FOD Financiën had eerder aangekondigd de forfaitaire belastingregeling met ingang van 1 januari 2020 af te schaffen. Het onderzoek bij krantenwinkels en hun boekhouders leverde interessante argumenten op tegen de afschaffing. “Dit is discriminatie van […]

Onderzoek

Zombiewinkels: liever kwijt dan rijk of toch nuttig?/ 28 mei 2020

Eén op de vijf krantenwinkels is een zombiebedrijf en volgens economen zou het niet slecht zijn mochten deze bedrijven uit de markt verdwijnen. Maar wat vinden financieel gezonde winkels van dat idee? Storen ze zich aan de concurrentie van ongezonde dagbladhandels of breken ze een lans voor meer solidariteit?

Onderzoek

Resultaten poll: 3 op 4 dagbladhandelaars tegen afschaffing forfaits/ 19 mei 2020

Wat vinden dagbladhandelaars van het plan om de forfaits af te schaffen? Dat was de centrale vraag van onze meest recente poll. En de resultaten spreken voor zich. Iets meer dan 3 op 4 deelnemende dagbladhandelaars doen een beroep op de forfaits en zien het systeem liever niet verdwijnen.

Onderzoek

Eén op de vijf krantenwinkels is een zombiebedrijf/ 19 mei 2020

Om onze economie na (of met) corona te herlanceren, zou het verdwijnen van zombiebedrijven een goede zaak zijn. Een redenering die we almaar vaker horen. We gingen op zoek naar de impact voor krantenwinkels die te weinig rendabel zijn om hun schulden af te lossen.

Onderzoek

Afschaffing forfaits in pauzestand/ 15 mei 2020

Coup de théâtre in het dossier over de afschaffing van de forfaits. Het plan van de FOD Financiën om de forfaits van 1 januari 2020 (met drie jaar overgangsperiode) stop te zetten, staat on hold in afwachting van het advies van de Hoge Raad voor de Zelfstandigen en de KMO. Die pleitte eerder al voor […]

Onderzoek

Poll: wat vindt u van de afschaffing van de forfaits?/ 24 april 2020

Hoort u het bij de forfaitaire BTW-regeling donderen in Keulen? Of bent u net één van de meer dan 500 dagbladhandels die het systeem trouw gebruikte? Laat ons via een korte poll weten hoe u denkt over de afschaffing.

Onderzoek

Financiën schaft de forfaits af/ 24 april 2020

De Federale Overheidsdienst Financiën heeft uitleg gegeven bij de beslissing om de forfaitaire belastingregelingen af te schaffen. Het systeem van de forfaits hield op 1 januari 2020 op te bestaan. Wie moet overstappen kan nog tot 31 december 2022 van een overgangsperiode genieten. We bekijken de redenen en de gevolgen voor uw boekhouding.

1 2