1

Afhaling van niet-essentiële bestellingen mag enkel nog buiten de winkel

Corona 18 november 2020

Bij het afkondigen van de verstrengde lockdown bleef het mogelijk om niet-essentiële producten nog steeds via bestelling en afhaling te verkopen. In opvolging van deze regel besliste het Overlegcomité afgelopen vrijdag dat het afhalen voortaan enkel nog buiten mag gebeuren. Hoe zit dat precies?

Afgelopen vrijdag, 13 november, kwam het Overlegcomité opnieuw samen om de eerder genomen lockdownmaatregelen opnieuw te bespreken. Van een versoepeling nog geen sprake, maar wel werden enkele regels verder fijngesteld. Zo ook de regelgeving omtrent het verbod op de verkoop van niet-essentiële producten. Als dagbladhandelaar mag u bijvoorbeeld geen weddenschappen meer verkopen in de winkel. Fysieke producten als speelgoed of telecomaccessoires vallen ook onder het verbod, maar het Ministerieel Besluit van 1 november preciseerde wel dat “deze goederen na bestelling kunnen worden geleverd of opgehaald”.

Niet in de winkel bestellen

Zoals wel vaker bij nieuwe regels zorgde de afhaalmogelijkheid de voorbije weken voor enkele nieuwe vragen over bestellen en afhalen. Het Overlegcomité bakende daarom vrijdag het systeem verder af en preciseerde in eerste instantie dat het bestellen liefst online of telefonisch gebeurt. Het is dus niet de bedoeling dat de klant de bestelling in de winkel zelf doet. De reden is bekend: de overheid wil op die manier het fysiek contact zoveel mogelijk beperken. Het geeft de winkelier ook de tijd om het bestelde product tijdig en op een veilige manier klaar te zetten.

Buiten de winkel ophalen

De overheid verduidelijkte ook de locatie waar klanten deze producten mogen afhalen. Dat moet nu buiten de winkel gebeuren. Het is de bedoeling dat alle winkels, ook krantenwinkels, een plek op de parking of naast de winkel inrichten als afhaalpunt voor de bestelde goederen. Dat deze verstrenging er zat aan te komen gaf Chantal De Pauw, medewerker Overheidsdienst Economie, op donderdag 12 november al aan in een interview met Radio 2. “Niet-essentiële producten mogen alleen na bestelling (online of via de telefoon) aan huis geleverd worden of opgehaald worden na afspraak, in openlucht of aan de buitenzijde van de winkel”, liet ze toen al weten. Dat vormt een heldere verduidelijking van deze regel waar verschillende winkeliers de afgelopen dagen nogal creatief mee omgingen.

 

Is het u niet meer duidelijk welke producten u wel of niet mag verkopen in uw krantenwinkel? Raadpleeg dan zeker ons overzichtsartikel.