1

DPG Media stopt de persen in Lokeren

Pers 3 reacties 19 november 2021

DPG Media heeft het voornemen bekendgemaakt om de drukkerij in Lokeren te sluiten. De kans is groot dat de grootste Vlaamse krant vanaf volgend jaar niet meer in België wordt gedrukt. Over de impact op de distributie naar de krantenwinkels heerst nog onduidelijkheid.

Op een bijzondere ondernemingsraad vorige week kondigde DPG Media aan dat het van plan is om zijn drukkerij in Lokeren te sluiten. In haar communicatie wijst de mediagroep daarvoor naar de capaciteitsoverschotten die ook het Eco Print Center (EPC) treffen. “Wereldwijd leidt de digitalisering van media tot een vermindering van papieren oplages van kranten, magazines en reclamedrukwerk”, aldus het persbericht. “Als gevolg hiervan kampen drukkerijen overal in Europa met capaciteitsoverschotten. Sinds 2015 dalen de oplages van papieren kranten in Europa met gemiddeld vier procent. Ook in België zet deze trend zich door, wat zich laat voelen in de oplages die het EPC te verwerken krijgt.”

Het paradepaardje dat niet doorbrak

Met een sluiting in de loop van volgend jaar zal het Eco Print Center in Lokeren net vijftien jaar bestaan hebben. De Persgroep nam het in 2006 in gebruik en investeerde 100 miljoen euro in een technologisch en ecologisch vernieuwende drukkerij. Het uithangbord langs de E17 maakte immers gebruik van waterloze druktechnologie. Internationaal brak die echter niet door. “Daarom kampen de drukkerijen die deze techniek gebruiken met een competitief nadeel”, klinkt het. “Noodzakelijke technische optimalisaties in de industrie blijven achterwege omdat zowel het aantal drukmachines, als het aantal leveranciers van onderdelen terugloopt.”

Gevolgen voor de krantenwinkels

In het Eco Print Center werken 63 arbeiders en 15 bedienden. DPG Media zegt naakte ontslagen te willen vermijden en onderhandelt sinds vorige week met de vakbonden. Het praat ook met AMP, dat geïntegreerd in het EPC zijn distributie organiseert. Over de impact op de distributie en over de gevolgen voor de krantenwinkels is op dit moment nog niets bekend: zowel over de timing en de bestemming van de verhuis als over andere praktische gevolgen, zoals de levertijden aan de winkels, zijn geen exacte details bekend.

Naar Nederland?

De vakbonden lieten in hun mediacommentaren alvast verstaan dat de kans groot is dat de Belgische kranten van DPG Media binnenkort in Eindhoven worden gedrukt. Vooral de dagbladhandels in West- en Oost-Vlaanderen zullen in dat scenario benieuwd zijn naar de praktische gevolgen. Wat wel al vaststaat, is dat na de verhuis de DPG-kranten op een ander formaat in de winkel zullen liggen. Het Berliner-formaat maakt plaats voor kranten op tabloid.

3 reacties
nieuwste oudste meest gestemd
V C

De (weinige) mensen met een krantenronde (en die ook nog afhaler zijn) zullen wss de grootste dupe zijn. Hopelijk wordt er aan ons gedacht.

LAURIJSSENS

goei nieuws voor GVA hè zullen wel op de bal springen

Disclaimer Reacties

Als sectororganisatie vinden wij het belangrijk om te luisteren naar de meningen van onze lezers. Daarom is het mogelijk om op de artikels op onze website te reageren. Persradar verzoekt haar lezers dit op een volwassen en beleefde manier te doen. Beledigingen, persoonlijke aanvallen, het spammen van de commentaren, illegale informatie (bv. inbreuken op het auteursrecht of andere wettelijke bepalingen) en commerciële informatie zijn niet toegestaan. Persradar en de redactie van Radar eigenen zich daarom het recht toe om dergelijke reacties te verwijderen wanneer zij dit nodig achten.

Verder gaan wij uit van de goede intenties van de Radar-lezer. Commentaren worden niet voor publicatie goedgekeurd. Radar wijst alle verantwoordelijkheid af voor wat in de commentaren verschijnt en hoeft qua visie, waarden en mening niet noodzakelijk akkoord te gaan met wat in deze commentaren verschijnt.