1

Duwt verbod op wegwerpvapes gebruikers naar de klassieke e-sigaret?

Rookwaren 4 reacties 11 april 2024

Vanaf 1 januari 2025 zal de verkoop van wegwerp e-sigaretten in ons land verboden zijn. Dat heeft federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke beslist. Gewone vapes verkopen blijft wel een mogelijkheid, omdat de regering ze een kans blijft geven als rookstopmiddel.

Het verbod op de wegwerpvapes komt niet uit de lucht gevallen. Ons land diende al in 2021 een dergelijk voorstel in bij de Europese Commissie en kreeg daar medio maart finaal goedkeuring voor. Het verbod kan daardoor zijn weg vinden in een Koninklijk Besluit en wordt vanaf 1 januari 2025 van kracht. Ter herinnering: op dit moment is het al verboden om de wegwerpvapes aan minderjarigen te verkopen. Het algemene verbod komt er vooral omdat de regering van oordeel is dat het minderjarigenverbod niet afdoend werkt.

“Macht van de tabakslobby breken”

Minister Vandenbroucke liet verstaan dat de lage prijs (5 tot 20 euro/stuk) en de aantrekkelijkheid voor jongeren de belangrijkste redenen zijn om de wegwerpvapes van de markt te halen. “We streven naar een rookvrije generatie en willen dat mensen, en zeker jongeren, beter beschermd worden en minder in contact komen met tabak of alternatieve rookmiddelen”, liet hij optekenen. “Met deze maatregel zorgen we ervoor dat we een enorm schadelijk product, dat tevens goedkoop is en daarom aantrekkelijk voor jongeren, van de markt halen.” Vandenbroucke verwijst daarmee naar het aanbod van aantrekkelijke smaken (aardbei, banaan, cola, choco, …) van de wegwerpvapes. Hij liet ook verstaan dat uit controles bleek dat drie op de vier verkooppunten wegwerpvapes verkocht aan minderjarigen. “Een hele gewiekste op jongeren gerichte marketing”, omschreef de minister het. “Met België spelen we hier Europees een voortrekkersrol om de macht van de tabakslobby te breken.”

Gewone vapes blijven wel

De federale regering liet in haar communicatie niet na te benadrukken dat België het eerste land is waarin dit verbod zal gelden. Ook Frankrijk en Nederland lieten al gelijkaardige ballonnen op. De vraag blijft echter waarom een dagbladhandel de gewone vape wel nog mag blijven verkopen, wetend dat de regering de wegwerpvape beschouwt als een opstapmiddel voor jongeren naar de sigaret of naar een klassieke e-sigaret. Vooralsnog lijkt de regering de gewone vape een kans te geven als rookstopmiddel. Ook voor deze e-sigaretten bestaan echter al beperkingen op vlak van aantrekkelijkheid. “Het mag geen product zijn om te leren roken, wel om het roken af te leren”, liet Vandenbroucke daarover verstaan.

Verschuiving op til?

Aansluitend daarbij stelden experten intussen de vraag of het nieuwe verbod een verschuiving in de verkoop teweeg zal brengen. Dat min 12-jarigen minder snel met vapen zullen starten, lijkt niemand te betwijfelen, maar wat met de tieners en de volwassenen die momenteel wegwerpvapes kopen? Zullen zij zomaar stoppen of eerder de overstap maken naar andere producten? De kans lijkt reëel dat net deze groep wel opschuift naar de gewone vape of naar de klassieke sigaret. De regering wijst erop dat begin volgend jaar ook de displayban in onder andere krantenwinkels ingaat, net als het verbod op de verkoop van rookwaren in supermarkten groter dan 400 m². Daarnaast moeten ook de gekende prijsstijgingen de vapers weghouden van de sigaret. Als de regering in dat opzet slaagt, zijn andere verschuivingen echter evenmin denkbeeldig. Denk maar aan de herbruikbare apparaten die qua kleur en prijs ook weer opschuiven in de richting van de bijna verbannen wegwerpvapes.

4 reacties
nieuwste oudste meest gestemd
Nadine Verstrepen

Als eerlijke dagbladhandelaar wordt je op alle mogelijke producten gecontroleerd ….. snoep, sigaretten, vape, lotto … geen enkel probleem maar trek de lijn dan wel door naar nachtwinkels die zich aan geen enkele regel dienen te houden noch enige controle krijgen !

Braeckman Mieke

Idd, hier is het ook hetzelfde…in de nachtwinkel verkopen ze ‘ dat ‘ wel zeggen de jongeren dan als ik ze weiger te verkopen en dan nog aan veel duurdere prijzen…… enkele huizen voorbij ons.. ik zie elke avond jongeren ( – 16 – 18 j ) buitenkomen met artikelen ( sigaretten , alcohol …) die verboden zijn voor jongeren, maar ze houden er zich niet aan en krijgen toch nooit controle, alleen de eerlijke winkels die krijgen controle…
Er is nog veel werk maar ze gaan vrijuit…zoals met alles… triestig…

Mario Swijsen

Correctie!! 3 op de 4 winkels verkochten aan minderjarigen. Deze 3 winkels waren ook dag/nachtwinkels. Wij verkopen al 15jaar vape en krijgen elke dag de vraag naar wegwerp vape van 6000-9000 puffs. Deze zijn niet toegestaan door de wetgeving en zijn ongekeurde toestellen. Waar gekocht? Bij de “betere” dag/nachtwinkel onder de toog ( valse bodem in de kast) tot zelfs in het tuinhuis of op het verlaagde plafond . Ook al minderjarigen over de vloer gehad. Dikke pech en buiten zonder iets. Dag/nachtwinkels in de regio verkopen losse sigaretten, ,namaak vape, hoge nicotines, pouches ( snuss),…. Deze winkels zijn de… Lees verder »

filip

zolang drank, tof, sociaal en hip is zal de sigaret het onderspit delven.
die van de drank hebben tenminste goede lobbyisten. Ik heb nog nooit geweten dat er iemand doodgereden werd omdat iemand een gans pakje oprookte of 2 vapes leegslurpte, op 1 avond!

Disclaimer Reacties

Als sectororganisatie vinden wij het belangrijk om te luisteren naar de meningen van onze lezers. Daarom is het mogelijk om op de artikels op onze website te reageren. Persradar verzoekt haar lezers dit op een volwassen en beleefde manier te doen. Beledigingen, persoonlijke aanvallen, het spammen van de commentaren, illegale informatie (bv. inbreuken op het auteursrecht of andere wettelijke bepalingen) en commerciële informatie zijn niet toegestaan. Persradar en de redactie van Radar eigenen zich daarom het recht toe om dergelijke reacties te verwijderen wanneer zij dit nodig achten.

Verder gaan wij uit van de goede intenties van de Radar-lezer. Commentaren worden niet voor publicatie goedgekeurd. Radar wijst alle verantwoordelijkheid af voor wat in de commentaren verschijnt en hoeft qua visie, waarden en mening niet noodzakelijk akkoord te gaan met wat in deze commentaren verschijnt.