1

Kranten in het postkantoor? “Ronduit belachelijk”

Pers 10 december 2020

Een winkelier vinden die de plannen van bpost toejuicht? Onbegonnen werk. Velen vinden de uitspraken van CEO Jean-Paul Van Avermaet ongehoord. Maar het valt ook op: dagbladhandels betwijfelen luidop hoe een postkantoor ooit een even goede service kan leveren als de krantenwinkels.

De Nieuwsbron (Maldegem): “Zal bpost dan ook zijn serviceniveau in de postkantoren upgraden?”

“Wat bpost van plan is, vind ik ronduit belachelijk”, aldus Jurgen Van Poucke. “Is het de bedoeling dat ze in die postkantoren de dagbladwinkel gaan imiteren? Het spreekt vanzelf dat ze dan ook hun serviceniveau zullen moeten upgraden, al was het maar de uren aanpassen. Zullen ze bereid gevonden worden om heel vroeg open te gaan en laat te sluiten? Hoe dan ook, dit lijkt me helemaal niet de core business van bpost. Ik vrees ook dat ze die plannen zullen doorzetten, zeker als ze daarvoor net als voor de abonnementen ook op staatssteun zullen kunnen rekenen. Het wordt zonder enige twijfel een harde dobber voor de dagbladwinkels, maar ook voor alle buurtwinkels.”

 

De Groothoek (Lebbeke): “De doodsteek voor heel wat winkels”

“Dit vind ik echt niet kunnen”, zegt André De Lanoeye. “Bpost maakt gewoon misbruik van haar machtspositie. Ik weet wel dat het nog maar om plannen gaat, maar waar er rook is, is er vuur, daar twijfel ik niet aan. Hier op de gemeente is er eigenlijk al veel concurrentie. Er zijn drie krantenwinkels en daarnaast nog een supermarkt waar persproducten worden verkocht. Ik begrijp niet goed waarom de post dan ook nog een concurrent zou moeten worden. Natuurlijk willen zij ook nieuwe inkomsten aanboren, maar er moeten toch andere manieren zijn. Door de subsidies gaat het bovendien om oneerlijke concurrentie. Hoe dan ook, als die plannen doorgaan, zal dat de doodsteek betekenen voor heel wat winkels, vooral de dagbladwinkels.”

 

The News (Genk): “Niet zo’n ramp, we verkopen toch al niet meer zoveel pers”

“Eigenlijk heb ik nog niet van het nieuws gehoord”, aldus de zoon van zaakvoerder Bernd Smeets. “Natuurlijk vind ik het niet echt de business van bpost, omdat ze de verkoop van persproducten beter overlaten aan de dagbladhandelaars. Maar al bij al is het ook niet zo’n ramp. We verkopen hier immers zoveel andere zaken, dat de pers eigenlijk maar een minder belangrijk percentage van onze omzet is geworden. Ik denk ook niet dat de mensen nu opeens allemaal naar de post zullen gaan om hun boekjes of kranten te kopen.”

 

De Gazette (Bredene): “Vraag me af wat ze er zullen van bakken”

“Wat bpost nu plant te doen, vind ik een schande, niet meer of niet minder”, zucht Dino Dehamers. “Ik vraag me ook af wat zij daar van gaan bakken. Ik ga mijn vlees halen bij de beenhouwer, kaas koop ik bij de kaasboer. Een postkantoor, daar ga je een zending afhalen of postzegels kopen. Maar dat ze nu plots een soort van superettes gaan maken van een postkantoor, dat is toch ronduit belachelijk. Niet dat ik echt verwonderd ben, maar het is waardeloos. Blijkbaar hebben ze bij de post geld genoeg. In de tijd van AMP werd ik, samen met een aantal collega’s en ook de Delhaize, beleverd door één chauffeur. Nu komt er een chauffeur voor mij alleen. Ik ben wel bang dat dit het einde wordt van heel wat buurtwinkels en uiteraard ook van dagbladhandels. Ik ben pas twee en een half jaar bezig met mijn winkel, maar het wordt steeds moeilijker.”

 

Park Info (Leuven): “Zullen ambtenaren evenveel uren kloppen als wij?”

“Eigenlijk is het mijn probleem niet meer”, zegt Wilfried Vandenbroucke. “Ik stop immers met mijn winkel op het einde van dit jaar. Maar als je 35 jaar in dit vak hebt gestaan met hart en ziel, dan bekommer je je uiteraard wel nog om je collega’s. Wat bpost nu plant, vind ik gewoon belachelijk. Je moet ook rekenen, de postkantoren worden opengehouden door ambtenaren. Zullen die bereid zijn dezelfde uren te kloppen als wij? Eerlijk gezegd betwijfel ik het succes ervan. Verwonderd ben ik niet echt. Ik denk dat het een beetje een navolging is van de Relay-winkels van AMP. Of dit het einde van de dagbladwinkels zal betekenen? Kijk, toen ik in Leuven begon waren er 35 dagbladwinkels in de stad en binnen de ring. Er blijven er nog zes over, als ik stop vijf. Blijkbaar is dit een onvermijdelijke evolutie. Het einde van de dagbladwinkel is een proces dat al jaren aan de gang is.”