1
stdClass Object ( [error] => stdClass Object ( [message] => (#10) This endpoint requires the 'pages_read_user_content' permission or the 'Page Public Content Access' feature. Refer to https://developers.facebook.com/docs/apps/review/login-permissions#manage-pages and https://developers.facebook.com/docs/apps/review/feature#reference-PAGES_ACCESS for details. [type] => OAuthException [code] => 10 [fbtrace_id] => AhdgLz8sjwDBpwzSHEl7BEU ) )

Net geen 10% van de krantenwinkels sluit vrijwillig de deuren

Corona 25 maart 2020

Sinds de verstrengde maatregelen van de Nationale Veiligheidsraad op 18 maart in werking traden, is het aantal gesloten krantenwinkels aangedikt tot 8 à 9%. Dat blijkt uit cijfers van distributeur AMP. Op woensdag 18 maart sloten 50 winkels de deuren, vandaag zijn dat er ongeveer 150. De komende week verwacht AMP een stabilisering.

De evolutie in de cijfers van AMP toont duidelijk aan hoe de ernst van de Corona-crisis doordringt bij de persverkopers. Op 16 maart, de maandag na de verplichte zaterdagsluiting, rapporteerde AMP slechts 24 gesloten perswinkels. Op 18 maart, bij de start van de verstrenging van de maatregelen, ging dat cijfer al maal twee tot 50 sluitingen. Afgelopen weekend was het cijfer al opgelopen tot 126 en vandaag houden 154 winkels de deuren dicht.

Net geen tien procent

Eenzelfde stijging is overigens ook, maar in beperkte mate, zichtbaar bij tankstations en kleine supermarkten (F3). Interessant is dat de cijfers van AMP ook aantonen hoe de sluitingen de komende dagen zullen evolueren. Morgen verwacht AMP al 170 sluitingen en dit weekend 186. De cijfers voor volgende week moeten we nog met enige voorzichtigheid bekijken, want die kunnen de komende dagen nog verder evolueren. “Het klopt dat het aantal nog kan aangroeien, maar het is als winkel ook perfect mogelijk om opnieuw te openen”, zegt Tom Vermeirsch, Chief Commercial Officer van Ubiway. “We volgen de cijfers dagelijks op, maar verwachten dat het aantal gesloten winkels zich volgende week rond het huidige cijfer zal stabiliseren.”

Ook kappers verplicht te sluiten

Intussen raakte bekend dat de overheid de sluitingsplicht uitbreidt naar kappers, waardoor zij nu ook in aanmerking komen voor de hinderpremie van 4.000 euro. “Niet meer dan logisch en een opluchting voor de vele kappers die zich sowieso al genoodzaakt zagen om hun deur dicht te doen, voor hun veiligheid en die van hun klanten”, liet Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO, daarover in een persbericht optekenen. UNIZO vroeg in één adem ook dezelfde regeling voor optiekzaken. Intussen klinkt ook de roep naar extra steun voor krantenwinkels almaar luider.