1

UNIZO, VFP en Perstablo vragen overheid om duidelijkheid premies

Corona 26 maart 2020

In een gezamenlijk persbericht hebben UNIZO Kenniscentrum Dagbladhandel, VFP en Perstablo de overheid gevraagd om meer duidelijkheid te scheppen in de tegemoetkomingen waarop persverkopers in tijden van corona kunnen rekenen. De federaties vinden het niet kunnen dat de perswinkels na twee weken nog steeds in het ongewisse blijven.

De drie federaties benadrukten eerder al dat ze het belangrijk vinden om met één stem de overheid aan te spreken. Na overleg maakte het drietal deze morgen (donderdag 26/3) via een persbericht hun grieven over aan de beleidsmakers. Hieronder geven we de integrale tekst van dat persbericht mee.

Persbericht 26/3: “Onduidelijkheid door overheid zet dagbladsector nog meer mes op de keel”

Al sinds de eerste corona-maatregelen op 12 en 13 maart heerst er onduidelijkheid voor de sector. Vanaf zaterdag 14 maart werden dagbladhandels verplicht om te sluiten tijdens het weekend, net zoals vele andere winkeliers hun beste verkoopdag. De overheid voorzag voor de drie te sluiten weekends een hinderpremie van 2.000 euro. Enkele dagen later schroefde de overheid de sluitingsmaatregel voor krantenwinkels terug in het belang van de nieuwsverspreiding. “We zijn inmiddels twee weken later en zelfs na veelvuldig aandringen bij de overheid, blijft onze sector in het ongewisse. Onze ondernemers hebben deze broodnodige hinderpremie nodig om de verloren omzet minimaal te compenseren. Wij willen eindelijk duidelijkheid”, zegt Chiel Sterckx van het UNIZO Kenniscentrum Dagbladhandel.

Onze sector is vanaf het begin van de maatregelen in overleg gegaan met alle betrokken stakeholders. Zo zijn er verschillende leveranciers, zoals de Nationale Loterij en enkele tabaksproducenten, waarmee we tot constructieve oplossingen zijn gekomen. Andere stakeholders kunnen niet achterblijven om hun belangrijkste verkoopkanaal een hart onder de riem te steken. Nu moet de overheid volgen met duidelijkheid over de hinderpremie”, stelt Chiel Sterckx verder.

“Uit een bevraging bij zelfstandige dagbladhandels blijkt dat er een verlies is van omzet per winkel van -40 tot -80%. Maatregelen die er alles aan doen om het corona-virus de kop in te drukken zijn nodig en moeten strikt opgevolgd worden. De overheid vraagt aan krantenwinkels om open te blijven in deze bijzonder moeilijke corona-tijden”, haalt Yannick Gyssens van sectorfederatie Perstablo aan. “Ondanks deze risicovolle omstandigheden en slinkende omzet, blijven dagbladhandels hun winkel openhouden om de bevolking te voorzien van kwalitatieve nieuwsverspreiding en ontspanningslectuur.”

“Wij willen graag aan de wil van de overheid om open te blijven tegemoetkomen. Maar dan moet er duidelijkheid en een tegemoetkoming zijn vanuit de overheid. Samen komen we er, zonder elkaar wordt dat moeilijk”, sluit Tony Vervloet van sectorfederatie VFP af.

Ondernemersorganisatie UNIZO en sectorfederaties Perstablo en VFP vragen daarom aan de overheid om dringend duidelijkheid te scheppen in de toekenning van de hinderpremie over de verplichte zaterdagsluiting en maatregelen voor winkeliers die genoodzaakt waren om hun winkel helemaal te sluiten.

UNIZO Kenniscentrum Dagbladhandel – VFP – Perstablo