1
stdClass Object ( [error] => stdClass Object ( [message] => (#10) This endpoint requires the 'pages_read_user_content' permission or the 'Page Public Content Access' feature. Refer to https://developers.facebook.com/docs/apps/review/login-permissions#manage-pages and https://developers.facebook.com/docs/apps/review/feature#reference-PAGES_ACCESS for details. [type] => OAuthException [code] => 10 [fbtrace_id] => A316cGeQqScUlG0alRntk3H ) )

Unizo vraagt verbod op gratis retourzendingen

E-commerce 0 reacties 14 oktober 2021

Zelfstandigenorganisatie Unizo wil gratis retourzendingen bij e-commerce op Europees niveau laten verbieden. De maatregel moet zowel de lokale handelaars als het milieu vooruithelpen. “De alsmaar meer voelbare klimaatcrisis creëert hier en nu het momentum om gratis retourzendingen bij e-commerce te verbieden, en dat best meteen op Europees niveau”, klinkt het.

Niets is gratis, ook niet een online bestelling terugsturen. Dat is het uitgangspunt van Unizo in zijn pleidooi om gratis retourneren bij e-commerce een halt toe te roepen. “De grote e-commercespelers hebben de mensen hun kop zot gemaakt”, zegt gedelegeerd bestuurder Danny Van Assche. “Impulsief en ongeremd producten bestellen in de wetenschap dat je ze nadien à volonté kan terugsturen, en nog gratis ook… Zelfs wie zich er aan bezondigt, beseft diep van binnen dat hier iets niet klopt. Dit kán gewoon niet. Dit druist niet alleen in tegen alle gezonde principes van duurzaamheid, het is ronduit decadent.”

Gratis retour-geweld

Minder impulsieve bestellingen en dus minder rondrijdende bestelwagens hebben evidente voordelen, stipt Unizo aan. “De gunstige effecten zijn niet te onderschatten”, zegt Van Assche. “Consumenten die van bij aanvang bewuster online gaan kopen en minder snel iets zullen terugsturen, een pak minder milieubelastende bestelwagenritten over en weer en, last but not least, meer kansen voor kleinschalige lokale (online) retailers, die momenteel al te vaak worden weggeblazen door het gratis-retour-geweld van grote internationale online spelers.”

Lokale handel

De winst voor de lokale handel zit hem volgens Unizo vooral in een verbeterde concurrentiepositie voor de lokale webshops. “Lokale (online) retailers zullen opnieuw met opgeheven hoofd een correcte prijs kunnen aanrekenen voor eventuele retourzendingen”, klinkt het, “en zelf ook minder retourzendingen binnenkrijgen. Ook zonder die gratis retourzendingen is het voor kleinere plaatselijke webshops al vaak een uitdaging om een rendement te halen dat in verhouding staat tot de (extra) inspanningen voor zo’n online winkel. Deze maatregel zou hen op zijn minst al wat meer ademruimte geven, waardoor de lokale economie weer meer kan floreren.” UNIZO dringt er bij de Europese en nationale beleidsmakers op aan om het verbod op gratis retourzendingen, waarvoor de organisatie al jaren pleit, nu met bekwame spoed in wetgeving te gieten.

0 reacties
Disclaimer Reacties

Als sectororganisatie vinden wij het belangrijk om te luisteren naar de meningen van onze lezers. Daarom is het mogelijk om op de artikels op onze website te reageren. VFP verzoekt haar lezers dit op een volwassen en beleefde manier te doen. Beledigingen, persoonlijke aanvallen, het spammen van de commentaren, illegale informatie (bv. inbreuken op het auteursrecht of andere wettelijke bepalingen) en commerciële informatie zijn niet toegestaan. VFP en de redactie van Radar eigenen zich daarom het recht toe om dergelijke reacties te verwijderen wanneer zij dit nodig achten.

Verder gaan wij uit van de goede intenties van de Radar-lezer. Commentaren worden niet voor publicatie goedgekeurd. Radar wijst alle verantwoordelijkheid af voor wat in de commentaren verschijnt en hoeft qua visie, waarden en mening niet noodzakelijk akkoord te gaan met wat in deze commentaren verschijnt.