1
stdClass Object ( [error] => stdClass Object ( [message] => (#10) This endpoint requires the 'pages_read_user_content' permission or the 'Page Public Content Access' feature. Refer to https://developers.facebook.com/docs/apps/review/login-permissions#manage-pages and https://developers.facebook.com/docs/apps/review/feature#reference-PAGES_ACCESS for details. [type] => OAuthException [code] => 10 [fbtrace_id] => ApeKFhiD5UgJmfYWU-8CgBu ) )

Mag u weldra weer niet-essentiële producten verkopen?

Corona 26 november 2020

Vrijdag bespreekt het Overlegcomité of en onder welke voorwaarden niet-essentiële winkels opnieuw de deuren mogen openen. Als onder andere speelgoed- en decoratiewinkels straks weer opengaan, dan is de kans reëel dat u deze artikelen ook weer in de krantenwinkel te koop mag aanbieden.

Het Overlegcomité van de verschillende regeringen buigt zich op vrijdag over de heropening van de niet-essentiële winkels. Sinds de afkondiging van de verstrengde lockdown moesten speelgoedwinkels, elektroketens, juweliers, kappers en vele anderen verplicht sluiten. Ook de verkoop van niet-essentiële producten in essentiële winkels, zoals de krantenwinkels, werd aan banden gelegd.

Heropening onder voorwaarden

De voorbije week en onder impuls van de afname van het aantal besmettingen met Covid-19 klinkt de vraag om een heropening almaar luider. Onder andere UNIZO pleitte daar expliciet voor in een persbericht gericht aan het Overlegcomité. Een heropening op afspraak vindt de zelfstandigenorganisatie het “absolute minimum minimorum”. De Standaard berichtte intussen dat er politieke consensus voor een heropening onder voorwaarden lijkt te zijn. Die voorwaarden? Het strikte naleven van de bestaande protocollen en garanties van lokale besturen dat het niet opnieuw over de koppen lopen wordt in winkelstraten.

Werk de onduidelijkheden weg

Of dat ook effectief tot een versoepeling leidt, weten we pas vrijdag, maar een eventuele heropening gaat idealiter hand in hand met meer duidelijkheid over de verkoop van niet-essentiële producten in essentiële winkels. In hetzelfde persbericht kaartte UNIZO ook de onduidelijkheden op dat vlak aan. “Vier weken na de tweede lockdown weten heel wat ondernemers nog altijd niet met zekerheid of ze al dan niet mogen openen en welke activiteiten ze mogen uitoefenen of welke producten ze mogen verkopen”, klaagt voorzitter Danny Van Assche aan. “Zo is er, bijvoorbeeld, nog altijd geen aanzet tot verduidelijking van wat als een ‘essentieel product’ wordt gezien, van wat onder het begrip ‘doe-het-zelf’ valt, enzovoort”. Op basis van de enquête die Radar de voorbije weken voerde, blijkt dat die onduidelijkheid ook leeft bij de krantenwinkels.

Niet-essentiële producten opnieuw verkopen

Of het Overlegcomité een heropening onder voorwaarden van de niet-essentiële winkels zal koppelen aan een dergelijke verduidelijking is niet zeker. Wel zou een heropening kunnen betekenen dat essentiële winkels de niet-essentiële producten weer mogen aanbieden. In het geval van een krantenwinkel gaat het dan bijvoorbeeld om speelgoed, lederwaren, decoratie-artikelen of telecomaccessoires. Aangezien deze producten weer vrij zouden mogen worden verkocht in de speelgoedwinkels, decoratiewinkels of telecomshops, lijken er nog weinig bezwaren te zijn voor een herstart van de verkoop in de dagbladhandels.