1

Opnieuw Nederlandse kranten van DPG, maar niet in Oost- en West-Vlaanderen

Pers 1 reacties 29 april 2022

In de week van 2 mei 2022 zal AMP de Nederlandse kranten van DPG Media opnieuw naar Belgische krantenwinkels verdelen. De verdeling van onder andere De Volkskrant en het AD was stilgevallen toen de druk van de Belgische kranten van Lokeren naar Eindhoven verhuisde. De heropstart beperkt zich echter tot de provincies Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant.

Sinds 29 maart 2022 drukt DPG Media de kranten Het Laatste Nieuws en De Morgen niet langer in Lokeren, maar in Best, vlakbij Eindhoven. Een neveneffect van die verhuis was dat de Nederlandse kranten van DPG Media uit de Belgische rekken verdwenen. De Volkskrant, het AD, Trouw en het Parool kwamen immers vanuit Amsterdam naar Lokeren, waarna AMP ze over heel Vlaanderen verspreidde. De omweg via Eindhoven bleek aanvankelijk niet haalbaar.

Ontgoochelde lezers

De exit van De Volkskrant, het AD, Trouw en het Parool viel bij veel lezers en winkels echter niet goed. “DPG Media heeft internationale ambities”, citeren we uit een lezersmail aan DPG Media. “Proficiat daarvoor, en vooral voor de manier waarop de groep in een kwarteeuw tijd een imperium opgebouwd heeft om u tegen te zeggen. Alle respect daarvoor. Maar hoe valt zo’n moderne, internationale, globale kijk op het perswezen te rijmen met het niet verdelen van de eigen Nederlandse kranten in Vlaanderen? Jullie zitten met kranten van Aarlen tot Kopenhagen, maar een pakketje Nederlandse kranten in Leuven afzetten lukt niet meer. Ik kan er geen touw aan vastknopen.”

Van Amsterdam naar Eindhoven

Gepolst naar een reactie lieten zowel DPG Media als AMP weten aan een oplossing te werken en die kreeg intussen vaste vorm. De Nederlandse kranten komen vanaf volgende week vanuit Amsterdam naar Eindhoven, waar ze meegaan met de ritten van AMP naar de provincies Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant.

Oost- en West-Vlaanderen vallen uit de boot

De oplossing stopt echter aan de grenzen van deze drie provincies. Krantenwinkels in Oost- en West-Vlaanderen krijgen geen Nederlandse kranten meer, laat DPG Media weten. “De ritten richting West- en Oost-Vlaanderen zullen al vertrokken zijn wanneer de Nederlandse kranten vanuit Amsterdam in Eindhoven aankomen”, zegt Steve Desmet, Product & Trade Manager bij DPG Media. “Daarom kunnen deze titels in beide provincies niet meer voorzien worden.”

Vanaf wanneer precies?

Het lijkt er met andere woorden sterk op dat de Nederlandse toeristen aan onze Belgische Kust het deze zomer zonder hun Volkskrant of AD zullen moeten stellen. DPG Media liet ons weten dat het nieuwe systeem in de week van 2 mei in werking zal treden. Of maandag 2 mei dan al meteen de startdatum wordt, kon het nog niet bevestigen, maar tegen eind volgende week mogen de winkels in de betrokken provincies de Nederlandse titels opnieuw verwachten.

1 reacties
nieuwste oudste meest gestemd
Dennis

Jammer dat in oost Vlaanderen de klanten in de kou blijven staan, weeral als kleine zelfstandige een verlies !!

Disclaimer Reacties

Als sectororganisatie vinden wij het belangrijk om te luisteren naar de meningen van onze lezers. Daarom is het mogelijk om op de artikels op onze website te reageren. VFP verzoekt haar lezers dit op een volwassen en beleefde manier te doen. Beledigingen, persoonlijke aanvallen, het spammen van de commentaren, illegale informatie (bv. inbreuken op het auteursrecht of andere wettelijke bepalingen) en commerciële informatie zijn niet toegestaan. VFP en de redactie van Radar eigenen zich daarom het recht toe om dergelijke reacties te verwijderen wanneer zij dit nodig achten.

Verder gaan wij uit van de goede intenties van de Radar-lezer. Commentaren worden niet voor publicatie goedgekeurd. Radar wijst alle verantwoordelijkheid af voor wat in de commentaren verschijnt en hoeft qua visie, waarden en mening niet noodzakelijk akkoord te gaan met wat in deze commentaren verschijnt.