1

Sluiting Lokeren: DPG Media drukt kranten vanaf 29 maart in Eindhoven

Pers 7 reacties 18 maart 2022

Vanaf dinsdag 29 maart 2022 rollen de kranten van DPG Media van de persen in Eindhoven. De mediagroep heeft een sociaal akkoord gesloten over de sluiting van het Eco Print Center in Lokeren. Volgens AMP zou de impact van de verhuis voor de krantenwinkels beperkt moeten blijven.

In november ’21 had DPG Media al het voornemen bekendgemaakt om de drukkerij in Lokeren te sluiten. De vakbonden suggereerden toen meteen dat Het Laatste Nieuws en De Morgen naar de DPG-drukkerij in Eindhoven zouden verhuizen. DPG Media heeft dat intussen bevestigd. De verhuis naar Nederland gaat in vanaf dinsdag 29 maart 2022 en brengt enkele belangrijke wijzigingen met zich mee.

“Beperkte impact voor de krantenwinkels”

In het kader van de verhuis bekeek AMP de impact op de leveringen voor de krantenwinkels. “Door het sleutelen aan de uren waarop de redacties afsluiten, zal de impact voor de krantenwinkels beperkt blijven”, vertelt Chief Commercial Officer Tom Vermeirsch. Hij verwijst daarmee naar de beslissing om voor de Nederlandse kranten van DPG Media het uur te vervroegen waarop de redactie afsluit. Het hoeft niet te verbazen dat die beslissing op de Nederlandse redacties niet goed is gevallen.

AMP maakt zich echter sterk dat krantenwinkels in het grootste deel van België daardoor Het Laatste Nieuws en De Morgen op de vertrouwde uren zullen ontvangen. “In de regio West-Vlaanderen zouden er vertragingen kunnen optreden, maar we doen er alles aan om hinder te vermijden”, zegt Tom Vermeirsch. “Voor de winkelpunten die hun kranten kwamen afhalen, verandert er wel iets. Zij zullen nu rekening moeten houden met de levertijd in plaats van met de afhaaluren.”

Sociaal akkoord

AMP werkte voorheen geïntegreerd in het Eco Print Center in Lokeren (in Eindhoven is dit niet het geval) en diende door de verhuis een sociaal begeleidingsplan op te stellen. DPG Media van zijn kant kwam ook tot een akkoord met de vakbonden over de 63 arbeiders en 15 bedienden in Lokeren. Het akkoord is royaal: de arbeiders krijgen een vergoeding alsof ze altijd bedienden zijn geweest. Per jaar anciënniteit krijgen ze één maand loon uitbetaald. Intussen hebben vrijwel alle arbeiders een nieuwe job, mede dankzij een interne jobbeurs die DPG Media organiseerde.

Nieuw formaat

De laatste in België gedrukte edities van Het Laatste Nieuws en De Morgen rollen op zaterdag 27 maart in Lokeren van de persen. De DPG-kranten die u op maandag 29 maart in de winkel legt, zullen meteen ook een stukje kleiner worden. In Nederland zal DPG Media Het Laatste Nieuws en De Morgen immers op tabloidformaat drukken, een evolutie die de drukkerij in Lokeren technisch niet kon ondersteunen.

We zijn benieuwd hoe de leveringen vanaf 29 maart lopen. Laat het ons weten in de commentaren onder dit artikel.
7 reacties
nieuwste oudste meest gestemd
walter vermeylen

ik onderschrijf wat hier wordt gesuggereerd. Er is zelfs meer . Dit is gewoon de voortzetting van de sluiting van de krantenwinkels op de lange termijn. Als je zelf al abonnementsverzoeken ontvangt op adres, wat is dat dan voor een suggestie. Bovendien zijn wij denk ik de enige “sukkelaars” die hun eigen graf graven als je vaststelt dat in kranten en tijdsschriften abonnementsvoorwaarden inzitten (via insteekfolder) die wij dan ook nog eens op een blaadje aan hun “toekomstige” (abonnement) klanten verkopen!!!! Wat circus is dit aan het worden? Ik geeft straks de winkel door aan mijn zoon? is dit wel… Lees verder »

Marc Van der Cruyssen

Mooie geste om in Nederland te gaan drukken van een bedrijf dat al honderden miljoenen subsidies van de Belgische staat ontving.

Mistiaen Kathy

gewoon een echte ramp voor ons, normaal starten we met de ronde tegen 3 uur, en dan kunnen we niet meer, zullen dus genoodzaakt een deel van mijn klanten op te zeggen, om toch tijdig de andere te leveren, dank u wel DPG om ons inkomen af te pakken

V C

Als afhaler met krantenronde in Lokeren, worden wij helemaal in het ongewisse gelaten. Bij rondvraag op Amp naar leveringsuur is er niemand die van iets weet. Is toch geen manier van werken? Niemand die er ook maar aan denkt dat ook wij op een uur staan en ons werk gedaan moeten krijgen, maar ja, dat is niks nieuws onder de zon…Al 22 jaar hebben we niks anders gedaan dan ons in alle mogelijke bochten gewrongen en ons aangepast, en ondervonden dat gedane beloftes steeds een maat voor niks waren. Liever samenwerken met de Post zeker?

Disclaimer Reacties

Als sectororganisatie vinden wij het belangrijk om te luisteren naar de meningen van onze lezers. Daarom is het mogelijk om op de artikels op onze website te reageren. Persradar verzoekt haar lezers dit op een volwassen en beleefde manier te doen. Beledigingen, persoonlijke aanvallen, het spammen van de commentaren, illegale informatie (bv. inbreuken op het auteursrecht of andere wettelijke bepalingen) en commerciële informatie zijn niet toegestaan. Persradar en de redactie van Radar eigenen zich daarom het recht toe om dergelijke reacties te verwijderen wanneer zij dit nodig achten.

Verder gaan wij uit van de goede intenties van de Radar-lezer. Commentaren worden niet voor publicatie goedgekeurd. Radar wijst alle verantwoordelijkheid af voor wat in de commentaren verschijnt en hoeft qua visie, waarden en mening niet noodzakelijk akkoord te gaan met wat in deze commentaren verschijnt.