1
stdClass Object ( [error] => stdClass Object ( [message] => (#10) This endpoint requires the 'pages_read_user_content' permission or the 'Page Public Content Access' feature. Refer to https://developers.facebook.com/docs/apps/review/login-permissions#manage-pages and https://developers.facebook.com/docs/apps/review/feature#reference-PAGES_ACCESS for details. [type] => OAuthException [code] => 10 [fbtrace_id] => AzGIg10_DtTQg7dpDOfaJO_ ) )

Financiën schaft forfaits dan toch af vanaf 2027

Financieel 0 reacties 2 februari 2021

De FOD Financiën heeft laten weten dat het bij het oorspronkelijke plan blijft om de forfaits af te schaffen. De definitieve afschaffing komt er enkel wat later dan voorzien, vanaf 1 januari 2027. Voor nieuwkomers stopt het systeem al eerder.

Met de nieuwe aankondiging van de FOD Financiën lijkt een eind te komen aan het getouwtrek over het al dan niet behouden van de forfaits. De discussie ontstond in maart 2020, toen de FOD liet weten dat het systeem (volmondig de forfaitaire belastingregelingen inzake BTW en inkomstenbelastingen) officieel sinds 1 januari 2020 al niet meer bestond. Handelaars die er gebruik van maakten bij de aangifte van hun BTW en/of inkomstenbelasting konden nog tot 2022 van een overgangsregeling genieten, maar daar bleef het bij.

8 op 10 dagbladhandelaars tegen

Het plan stropte echter toen de FOD Financiën op vraag van Unizo besloot om over het plan advies in te winnen bij de Hoge Raad voor de Zelfstandigen en de KMO. Die contacteerde op haar beurt de betrokken federaties en VFP gaf de Radar-lezers de kans om via een poll mee het advies aan de Hoge Raad in te vullen. Acht op de tien deelnemers kantte zich tegen een afschaffing. Vanuit de discriminatie van de kleine zelfstandige krantenwinkels formuleerde VFP finaal vijf argumenten tegen de afschaffing.

Uitdoofscenario

De Hoge Raad voor de Zelfstandigen pleitte op basis van de reacties bij de federaties voor het behoud van de forfaits. “De Hoge Raad meent dat de forfaitaire regelingen behouden moeten blijven of dat er op zijn minst een natuurlijk uitdoofscenario moet worden gehanteerd.” In dat natuurlijk uitdoofscenario stelde de Hoge Raad voor om geen nieuwe winkels in het systeem meer toe te laten. Dat idee volgt de FOD Financiën nu door de forfaits definitief af te schaffen vanaf 1 januari 2027.

Nieuwe belastingplichtigen/btw-plichtigen kunnen nog tot eind dit jaar in het systeem stappen. “Vanaf 1 januari 2022 is het niet langer toegestaan om de belastbare grondslag (IB)/maatstaf van heffing (btw) te bepalen door middel van forfaitaire grondslagen van aanslag, vastgesteld in overleg met de betrokken beroepsgroeperingen”, besluit de FOD Financiën haar mededeling.

0 reacties
Disclaimer Reacties

Als sectororganisatie vinden wij het belangrijk om te luisteren naar de meningen van onze lezers. Daarom is het mogelijk om op de artikels op onze website te reageren. VFP verzoekt haar lezers dit op een volwassen en beleefde manier te doen. Beledigingen, persoonlijke aanvallen, het spammen van de commentaren, illegale informatie (bv. inbreuken op het auteursrecht of andere wettelijke bepalingen) en commerciële informatie zijn niet toegestaan. VFP en de redactie van Radar eigenen zich daarom het recht toe om dergelijke reacties te verwijderen wanneer zij dit nodig achten.

Verder gaan wij uit van de goede intenties van de Radar-lezer. Commentaren worden niet voor publicatie goedgekeurd. Radar wijst alle verantwoordelijkheid af voor wat in de commentaren verschijnt en hoeft qua visie, waarden en mening niet noodzakelijk akkoord te gaan met wat in deze commentaren verschijnt.