1
stdClass Object ( [error] => stdClass Object ( [message] => (#10) This endpoint requires the 'pages_read_user_content' permission or the 'Page Public Content Access' feature. Refer to https://developers.facebook.com/docs/apps/review/login-permissions#manage-pages and https://developers.facebook.com/docs/apps/review/feature#reference-PAGES_ACCESS for details. [type] => OAuthException [code] => 10 [fbtrace_id] => A7YFB7-8fpbULx4Kiw3LvIx ) )

Stichting tegen Kanker vraagt verbod op rookwaren in krantenwinkels

Rookwaren 8 oktober 2020

Terwijl de nieuwbakken federale regering De Croo nieuwe accijnsverhogingen op rookwaren aankondigt, pleit de Stichting tegen Kanker voor een inkrimping van het aantal verkooppunten. De Stichting ziet rookwaren graag verdwijnen uit krantenwinkels, nachtwinkels en supermarkten.

Het was een opmerkelijke afsluiter van een artikel dat Het Belang van Limburg wijdde aan de accijnsverhogingen die het nieuwe regeerakkoord aankondigt. Suzanne Gabriëls, tabaksexperte van de Stichting tegen Kanker, geeft haar visie op initiatieven die de nieuwe regering zou kunnen nemen en kijkt daarbij verder dan de accijnzen. Ook breekt ze een lans voor minder verkooppunten.

Van exclusieve naar geen verkoop

Opvallend is dat deze discussie een andere invulling krijgt dan voorheen. Waar bijvoorbeeld de overheid eerder hintte op een exclusieve verkoop in de krantenwinkels, pleit Gabriëls ditmaal voor een algemene inkrimping en een verbod in meerdere winkeltypes, waaronder de krantenwinkels. “Vandaag kan je in ons land op 12.000 plaatsen sigaretten kopen, meer dan er warme bakkers zijn”, zegt Gabriëls. “Wij vragen om de verkoop van sigaretten te verbieden in warenhuizen, krantenwinkels en nachtwinkels. Al moeten er voor die laatste twee sectoren dan wel steunmaatregelen komen, omdat ze nu al heel kwetsbaar zijn.”

Pakje sigaretten 20 cent duurder

Een standpunt dat ongetwijfeld de tongen zal losmaken, terwijl de aandacht sinds de start van de regering De Croo in eerste instantie bij de accijnzen lag. Volgens het regeerakkoord van de Vivaldi-coalitie moeten accijnsverhogingen tijdens deze legislatuur de schatkist samen zo’n 480 miljoen euro opleveren. Gevraagd naar een reactie laat Cimabel, de Belgisch-Luxemburgse federatie van sigarettenfabrikanten, in Het Belang van Limburg weten dat een prijsverhoging onvermijdelijk is. “Een pakje sigaretten zal minstens 20 eurocent duurder worden en wellicht gaat die prijsverhoging nog groter zijn”, aldus Jeroen Dhanens, voorzitter van Cimabel. De federatie wijst op een stijging van 6,8 euro naar 7 euro voor een gemiddeld pakje sigaretten.

Meer accijnzen, minder inkomsten

Jeroen Dhanens wijst echter op de mechaniek achter de accijnzen en de bijhorende twijfel of een verhoging de schatkist ook echt goed zal uitkomen. Dat scenario zagen we ook bij de regering Michel, die minder inkomsten uit de accijnsverhogingen puurde dan voorzien. “Een  accijnsverhoging brengt de overheid net minder geld op”, zegt Dhanens. “In de periode 2014-2019 mikte de overheid met hogere accijnzen op 585 miljoen euro extra inkomsten, terwijl er aan het einde van de rit liefst 1,07 miljard minder in de staatskas zat.”

Niet enkel de overheid dreigt te verliezen, ook de winkeliers hebben niet altijd te winnen bij duurdere verkoopprijzen. Wie zich wil verdiepen in het mechanisme achter de accijnsverhogingen, raden we dit artikel over de margestructuur aan. Wil u de impact van een prijsverhoging op de winst inschatten, lees daarover meer in dit artikel over de studie die onze redactie liet uitvoeren.