1

Rookwaren

Rookwaren

Duwt verbod op wegwerpvapes gebruikers naar de klassieke e-sigaret?/ 11 april 2024

Vanaf 1 januari 2025 zal de verkoop van wegwerp e-sigaretten in ons land verboden zijn. Dat heeft federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke beslist. Gewone vapes verkopen blijft wel een mogelijkheid, omdat de regering ze een kans blijft geven als rookstopmiddel.

Rookwaren

Federale regering beperkt de sigarettenverkoop al in 2025 tot kleine winkels/ 25 oktober 2023

Hogere prijzen, een uitstalverbod, een rookverbod op een reeks van openbare plaatsen en strengere controles op de tabaksverkoop en -reclame. Het anti-tabaksplan dat minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) heeft aangekondigd omvat een batterij aan maatregelen die de verkoop van rookwaren moet terugdringen. Opvallend voor de dagbladhandels is dat het idee om de verkoop te […]

Rookwaren

Maakten de sigarettenfabrikanten prijsafspraken? Lees hier de beslissing/ 8 juni 2022

Op 13 april 2022 deed de Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) een uitspraak in het onderzoek naar de prijsafstemming tussen Philip Morris, BAT, JTI en ITB. Intussen is de volledige tekst van de beslissing beschikbaar en kunnen we eindelijk de vraag beantwoorden: stemden de fabrikanten onderling af over de sigarettenprijs en duwden ze zo de marge van de krantenwinkels naar beneden?

Rookwaren

E-mails suggereren mogelijke prijsafstemming tussen tabaksfabrikanten/ 11 maart 2022

Hebben de sigarettenfabrikanten moedwillig en in onderling overleg de accijnsverhogingen afgewenteld op groot- en kleinhandel? E-mails uit het onderzoek dat de Belgische Mededingingsautoriteit momenteel afrondt, lijken dat alvast te suggereren. Dat blijkt uit de pleitnota van VFP die Radar kon inkijken.

Rookwaren

Tabaksreclameverbod is niet ongrondwettig/ 7 december 2021

Het verbod op het afficheren van merkreclame voor tabaksproducten in en aan de voorgevel van tabaks- en krantenwinkels is niet ongrondwettig. Dat blijkt uit het vonnis dat het Grondwettelijk Hof heeft geveld na een annulatieverzoek van BAT Belgium.

Rookwaren

Politie Antwerpen: “Verkoop van grinders in krantenwinkels kan niet”/ 3 december 2021

Voor Filip Hebb van Bredakrant was het even schrikken toen hij midden november beticht werd van het aanzetten tot het gebruik van verdovende middelen. Niet omdat hij die middelen verkocht, maar wel door accessoires zoals grinders of aanstekers met cannabisafbeeldingen.

Magazine

Cannabis in de krantenwinkel: verkopers getuigen/ 26 november 2021

Het is dagbladhandels perfect toegestaan om CBD te verkopen in hun winkel, maar hoe loopt dat in de praktijk? Verkoopt het goed, welk publiek trek je ermee aan en wordt de verkoop gecontroleerd? Enkele ervaren verkopers delen hun ervaring.

Magazine

Factcheck: cannabis in de krantenwinkel in 5 vragen/ 26 november 2021

De verkoop van cannabis in de krantenwinkels heeft intussen sinds een goede twee jaar een meer helder wettelijk kader gekregen. Toch doet het aanbod nog vaak de wenkbrauwen fronsen. Wat mag en wat mag niet? En verdien je er als winkelier ook iets mee? Een factcheck in vijf vragen.

Magazine

Steun de strijd voor eerlijke marges op sigaretten/ 26 november 2021

Op de vorige pagina vernam u meer over het systeem waarbij elke accijnsverhoging op rookwaren de marge van de krantenwinkels doet dalen. Dankzij VFP zal de Belgische Mededingingsautoriteit dit mechanisme nu grondig onderzoeken. Door lid te worden kan ook u VFP actief steunen in de strijd voor faire marges op rookwaren.

1 2 3 4