1

Rookwaren

Rookwaren

Welke impact heeft de nieuwe accijnsverhoging op uw marge?/ 26 november 2020

Vanaf 1 januari 2021 voert de federale regering een nieuwe verhoging door van de accijns op rookwaren. Ook de komende jaren zal dat het geval zijn. Met de eerste accijnsverhoging in aantocht, gingen we na wat dat kan betekenen voor de marge van de dagbladhandels.

Rookwaren

Stichting tegen Kanker vraagt verbod op rookwaren in krantenwinkels (maar ook reconversiesteun)/ 8 oktober 2020

Terwijl de nieuwbakken federale regering De Croo nieuwe accijnsverhogingen op rookwaren aankondigt, pleit de Stichting tegen Kanker voor een inkrimping van het aantal verkooppunten. De Stichting ziet rookwaren graag verdwijnen uit krantenwinkels, nachtwinkels en supermarkten.

Rookwaren

Tabaksfabrikanten krijgen monsterboete voor prijsafspraken in Nederland/ 30 september 2020

Philip Morris Nederland, British American Tobacco, JTI Nederland en Van Nelle Tabak krijgen in Nederland een boete van meer dan 82 miljoen euro. Volgens de Nederlandse concurrentiewaakhond ACM hield het kwartet de prijzen door onderlinge afspraken jarenlang kunstmatig hoog.

Rookwaren

Verhoging minimumleeftijd roken maakt het controleurs makkelijker/ 9 juni 2020

Sinds de verhoging van de minimumleeftijd (18 jaar) voor rookwarenverkoop stelt de FOD Volksgezondheid meer inbreuken vast. Het gemiddeld aantal inbreuken ging van 2% naar 5%. De oorzaak? Een leeftijdsgrens van 18 jaar maakt het voor controleurs efficiënter werken.

Rookwaren

Aandeel omzet uit rookwaren valt licht terug in 2019/ 21 april 2020

Uit een analyse in opdracht van onze redactie blijkt dat de onderzochte krantenwinkels een gemiddelde jaaromzet van 500.505 euro uit rookwaren haalden. Dat is iets meer dan 35% van de totale omzet. Het aandeel van sigaretten groeit weer aan, ten nadele van roltabak.

Rookwaren

Hoe werkt de margestructuur van rookwaren precies?/ 1 maart 2020

Het is intussen een gewoonte geworden: bij elke accijnsverhoging op rookwaren, daalt de procentuele marge van de winkelier. Zelfs als de omzet uit rookwaren toeneemt, zakt in veel winkels de procentuele winst. Dat heeft te maken met de structuur van de marge. Hoe ziet die er precies uit? Wat zit er in de verkoopprijs? Om […]

Rookwaren

Geen tabaksreclame meer in de krantenwinkel/ 4 februari 2020

De Commissie Volksgezondheid van het Federale Parlement heeft unaniem de tabaksreclame in en aan krantenwinkels verboden. Het totaalverbod geldt ook voor e-sigaretten en wordt van kracht vanaf 1 januari 2021.

Rookwaren

Cannabis in e-sigaret krijgt plek op de zwarte lijst/ 18 december 2019

De Verenigde Staten legden eerder al het verband tussen vape-overlijdens en het gebruik van vullingen met cannabis. Een eerste mogelijk overlijden in ons land wakkert de discussie verder aan en zorgt vooral voor een sterke ontrading van de verkoop van of het knoeien met cannabis-vullingen.

Rookwaren

Track en trace op sigarettenpakjes/ 3 juni 2019

Sinds 20 mei 2019 is het nieuwe Europese track & trace-systeem voor sigarettenpakjes van kracht. Daardoor is elk pakje sigaretten (of roltabak) voortaan traceerbaar en dat moet de grote hoeveelheden nagemaakte en gesmokkelde sigaretten in de EU doen dalen. Wat betekent het precies voor de Belgische rookwarenverkoper?