1

Rookwaren

Rookwaren

Verhoging minimumleeftijd roken maakt het controleurs makkelijker/ 9 juni 2020

Sinds de verhoging van de minimumleeftijd (18 jaar) voor rookwarenverkoop stelt de FOD Volksgezondheid meer inbreuken vast. Het gemiddeld aantal inbreuken ging van 2% naar 5%. De oorzaak? Een leeftijdsgrens van 18 jaar maakt het voor controleurs efficiënter werken.

Rookwaren

Aandeel omzet uit rookwaren valt licht terug in 2019/ 21 april 2020

Uit een analyse in opdracht van onze redactie blijkt dat de onderzochte krantenwinkels een gemiddelde jaaromzet van 500.505 euro uit rookwaren haalden. Dat is iets meer dan 35% van de totale omzet. Het aandeel van sigaretten groeit weer aan, ten nadele van roltabak.

Rookwaren

Hoe werkt de margestructuur van rookwaren precies?/ 1 maart 2020

Het is intussen een gewoonte geworden: bij elke accijnsverhoging op rookwaren, daalt de procentuele marge van de winkelier. Zelfs als de omzet uit rookwaren toeneemt, zakt in veel winkels de procentuele winst. Dat heeft te maken met de structuur van de marge. Hoe ziet die er precies uit? Wat zit er in de verkoopprijs? Om […]

Rookwaren

Geen tabaksreclame meer in de krantenwinkel/ 4 februari 2020

De Commissie Volksgezondheid van het Federale Parlement heeft unaniem de tabaksreclame in en aan krantenwinkels verboden. Het totaalverbod geldt ook voor e-sigaretten en wordt van kracht vanaf 1 januari 2021.

Rookwaren

Cannabis in e-sigaret krijgt plek op de zwarte lijst/ 18 december 2019

De Verenigde Staten legden eerder al het verband tussen vape-overlijdens en het gebruik van vullingen met cannabis. Een eerste mogelijk overlijden in ons land wakkert de discussie verder aan en zorgt vooral voor een sterke ontrading van de verkoop van of het knoeien met cannabis-vullingen.

Rookwaren

Track en trace op sigarettenpakjes/ 3 juni 2019

Sinds 20 mei 2019 is het nieuwe Europese track & trace-systeem voor sigarettenpakjes van kracht. Daardoor is elk pakje sigaretten (of roltabak) voortaan traceerbaar en dat moet de grote hoeveelheden nagemaakte en gesmokkelde sigaretten in de EU doen dalen. Wat betekent het precies voor de Belgische rookwarenverkoper?