1

Persdistributie

Magazine

“Kranten thuis bezorgen is mogelijk te aantrekkelijk”/ 23 september 2021

Pers

Parlement stemt tegen afschaffing persconcessie/ 1 juli 2021

De Commissie Mobiliteit en Overheidsbedrijven van het federaal parlement heeft het wetsvoorstel om de persconcessie af te schaffen weggestemd. Eerder had Minister van Economie Dermagne (PS) ook al de nieuwe aanbesteding voor het bussen van persabonnementen gelanceerd. De staatssteun voor abonnementen zit op die manier nog jaren gebeiteld.

Magazine

Vier argumenten die de nichepers meewind kunnen geven/ 23 juni 2021

Onder impuls van de lockdowns deden nichemagazines het in 2020 door de band heen best goed in de krantenwinkels. Maar wat moet u als dagbladhandelaar met die vaststelling? Zullen nichebladen het goed blijven doen en is het een goed idee om ze meer ruimte te geven? We schatten de kansen in.

Magazine

Distributie boeken en strips zoekt nieuw evenwicht/ 23 juni 2021

Begin juni trok AMP de stekker uit de samenwerking met Imapress voor de distributie van boeken en strips. Imapress reageerde geprikkeld. Daarnaast positioneert MedioEurope zich almaar nadrukkelijker als alternatief voor wie zonder retourrecht wil werken.

Magazine

“De persconcessie is geldverspilling”/ 23 juni 2021

Een wetsvoorstel van N-VA om de persconcessie af te schaffen, stak in het federale parlement het vuur aan de lont over de toekomst van staatssteun voor persabonnementen. Radar sprak met kamerlid Michael Freilich (N-VA), mede-indiener van het voorstel, over de toekomst van de persconcessie.

Financieel

Belgische persconcessie vele malen duurder dan de Franse/ 18 juni 2021

België betaalt bpost bijzonder gul voor het bussen van kranten en magazines bij de abonnees. Dat blijkt uit een vergelijking die VFP liet maken tussen de persconcessie aan bpost en de Franse staatssteun voor persdistributie. La Poste krijgt in Frankrijk de helft minder dan bpost bij ons, terwijl het land 22 maal groter is.

Pers

AMP crediteert onverkochten al voor de controle/ 31 mei 2021

Vanaf 1 juni rolt AMP een nieuwe regeling voor de onverkochten uit. Winkels die op Distriweb de onverkochten doorgeven, zal AMP na twee dagen crediteren op basis van wat ze hebben ingegeven. De creditering komt voortaan dus voor de controle in plaats van erna.

Pers

AMP herneemt rechtstreekse boekendistributie (en verhoogt marge)/ 31 mei 2021

Vanaf deze week levert AMP de boeken en strips van Standaard Uitgeverij opnieuw rechtstreeks aan de krantenwinkels. De constructie met Imapress als commerciële partner houdt op te bestaan en de korting voor de winkelier verhoogt naar 25% of 30% (zonder recht van retour). Vanaf het najaar wil AMP op die manier opnieuw alle belangrijke boekenuitgevers in portefeuille hebben.

Magazine

Letterlijk: het standpunt van VFP over de persconcessie/ 18 mei 2021

Op vraag van de overheid formuleerde VFP een advies over de mogelijke vernieuwing van de concessie voor de verdeling van erkende persartikelen en de noodzaak van de creatie van een ‘level playing field’. Hieronder publiceren we letterlijk de beknopte samenvatting uit het adviesdocument en geven we dus meteen ook standpunt van de federatie weer.

1 2 3 7