Door de prijsopslag van de Mediahuis-kranten (+ 0,20 euro) misloopt 6 op de 10 winkels een winst van 1.500 euro of meer. Dat blijkt uit een bevraging van Radar. Daarin polsten we via een rekenmodule naar het bedrag dat winkeliers dit jaar bijkomend hadden verdiend indien Mediahuis nog steeds de procentuele marge van 25% had gehanteerd.
Onze enquête naar de impact van de margepolitiek van Mediahuis bevat enkele hoog- en laagvliegers. We klopten aan bij een krantenwinkel die dit jaar veel winst mist door de vaste marge en een collega bij wie het inkomstenverlies laag blijft.
Dat de prijsverhoging van Mediahuis de dagbladhandelaars niets oplevert, lokt heel wat reacties uit. Zo trok ook de commentaar van oud-VFP-voorzitter Eric Tommelein onze aandacht. Hij plaatst de margepolitiek van Mediahuis in een historisch perspectief.
Op 1 januari voerde Mediahuis een prijsverhoging door voor zijn krantentitels. Tijdens de week kosten die voortaan 2,7 euro in plaats van 2,5 euro in het weekend 3,8 euro in plaats van 3,6 euro (bij De Standaard: 4,7 euro in plaats van 4,5 euro). Omdat Mediahuis in 2018 overstapte van een procentuele marge van 25% […]
Aan de prijsverhoging van De Standaard, Het Nieuwsblad, Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg verdient de persverkoper niets. Radar polste naar reacties bij de dagbladhandelaars en leerde dat de uitgever met de vaste marge allesbehalve vrienden heeft gemaakt.
Op 1 januari zijn de vier krantentitels van Mediahuis 0,20 euro duurder geworden. Door de overstap naar een vaste marge, een beslissing van Mediahuis uit 2018, geniet u als winkelier echter niet mee van die prijsstijging. Procentueel valt de marge op de Mediahuis-titels op weekdagen terug tot 18,52%.
Bpost CEO Jean-Paul Van Avermaet liet verstaan dat postkantoren op termijn ook pers willen verkopen, maar inmiddels neemt bpost gas terug. Het postbedrijf laat weten dat het helemaal nog niet zeker is met welke producten het zijn postkantoren wil diversifiëren. “Het gaat ons enkel om dienstverlening, niet om concurrentie met bestaande winkels”, klinkt het.
Een winkelier vinden die de plannen van bpost toejuicht? Onbegonnen werk. Velen vinden de uitspraken van CEO Jean-Paul Van Avermaet ongehoord. Maar het valt ook op: dagbladhandels betwijfelen luidop hoe een postkantoor ooit een even goede service kan leveren als de krantenwinkels.
Vorige week kondigde het Belgische investeringsfonds Ergon aan dat het Keesing Media Group verkoopt aan de private equitygroup BC Partners. Intussen maakte Stefaan Cornilly, Managing Director voor België en de groeimarkten van Keesing Media, bekend dat hij de groep midden december zal verlaten.